Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
EKOLOGIJA
Sova progutala ćuka: Ušara s ukletog otoka oporavlja se u Sokolarskom centru

Sova progutala ćuka:
Ušara s ukletog otoka oporavlja se u Sokolarskom centru

Trogodišnji mužjak umalo se na Lokrumu udavio zbog prevelikog zalogaja. U Sokolarskom centru u šibenskoj Dubravi odbrojava dane po puštanja na slobodu.

Sova ušara u rukama Emilija Menđušića (Foto: Hrvoslav Pavić)

Sova ušara u rukama Emilija Menđušića (Foto: Hrvoslav Pavić)

Prije dvjesto godina Napoleonova je vojska odlučila s otoka Lokruma pored Dubrovnika protjerati benediktince, koji su tamo stolovali od 1023. godine. Zaprepašteni takvom odlukom, benediktinci su napravili tri đira po otoku, držeći upaljene voštanice prema zemlji i kapajući vosak izgovarali: „Nek je proklet svaki koji pribavi Lokrum za svoje osobno uživanje“. Tako kaže legenda, a povijesne činjenice od toga dana nabrajaju nebrojene nasilne smrti i nesreće koje bi zadesile svakoga tko bi se  usudio pomisliti da je otok njegovo vlasništvo. Dubrovnikom i danas kruže priče o duhovima i čudnim zvukovima na Lokrumu, na otoku se nitko ne usuđuje prespavati, a postoji i zlatno pravilo: ne želite li da vas prati nesreća, s Lokruma na kopno ne smijete ponijeti nikakvu uspomenu, bilo da se radi o cvijetu, kamenu ili ptičjem peru.

Djelatnici dubrovačkog Društva za zaštitu životinja ipak su odlučili zainatiti se sudbini, a sve da bi pomogli trogodišnjem mužjaku sove ušare, kojeg su na Lokrumu našli u lošem stanju, gotovo nepomičnog. Nesretna sova je, a ispostavilo se to kada je na putu do sokolarskog centra u šibenskoj Dubravi povratila, pojela ćuka koji joj je zapeo u grlu. „Sove su predatori, hrane se svim životinjama, pa i manjim sovama, poput ćuka. Ovaj mužjak nije uspio progutati svoj plijen i ostao je bez zraka“, objasnio nam je sokolar Emilio Menđušić.

Sova pojela ćuka - Emilijo Menđušić u Sokolarskom centru (Foto H. Pavić) (3)

Sova i Menđušić (Foto: Hrvoslav Pavić)

„Srećom, sova se oporavila, sada se normalno hrani, a kad bude spremna vratit ćemo je u park prirode Lokrum“, kaže Menđušić, koje je u Sokolarskom centru na sovi ušari obavio dodatna ispitivanja kako bi provjerio je li došlo do trovanja, te joj sanirao natučeno krilo.

Spašenu sovu posjetili smo u njezinoj privremenoj nastambi. Po onome što smo laički mogli zaključiti, u dobrom je fizičkom stanju i nije joj bilo baš milo kad smo poremetili njezin mir. Ipak, bila je dovoljno strpljiva da nam dvije minute pozira u rukama svog domaćina i liječnika. Slobodu će opet okusiti idućeg tjedna…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI