Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
ekopis
Sova ušara - foto Walter Baxter

Raspjevani Bubo bubo:
U-huuu… izbrojano 11 pjevajućih mužjaka sove ušare

Sova ušara - foto Walter Baxter

-U-huuu – čak jedanaest mužjaka sove ušare simpatičnog latinskog naziva Bubo bubo pjevalo je u zalazak sunca u kanjonu rijeke Krke. To je rezultat terenskog istraživanja, bolje rečeno prisluškivanja zvukova u Nacionalnom parku Krka.

Naime, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sudjelovala je u nacionalnom programu praćenja gnijezdećih parova sova ušara  provedenom od 1. veljače do 10. ožujka 2021. u organizaciji udruge Biom. Od 3. veljače do 8. ožujka djelatnici Parka na sedamnaest lokaliteta duž kanjona rijeke Krke osluškivali su pjevanje mužjaka sove ušare tijekom zalaska Sunca.

U-huu

-Rezultatima ovogodišnjeg praćenja jako smo zadovoljni: na području NP „Krka“, od gornjeg preko srednjeg do donjeg toka, zabilježeno je jedanaest pjevajućih mužjaka, tako da su potvrđene dosadašnje procjene o gniježđenju desetak parova ušara; prvi put je zabilježen pjev mužjaka u kanjonu uzvodno od Bilušića buka; u pukotini strme litice zabilježeno je aktivno gnijezdo sa ženkom u inkubaciji, koje će se redovito pratiti uz bilježenje svih promjena. – veli Katia Župan iz NP Krka.

Sova ušara – foto Walter Baxter

Inače, teritorijalno glasanje mužjaka ušare je duboko i zvučno “u-huu”, koje ponavlja u intervalima od oko 8 -12 sekundi.

Ženka veća od mužjaka

CiIj uspostave monitoringa jest praćenje trenda populacije sove ušare u Hrvatskoj, njezine rasprostranjenosti i uzroka i razmjera njezine ugroženosti. Sakupljeni podaci omogućit će bolje planiranje i predlaganje zaštite za tu strogo zaštićenu vrstu.

Sova ušara najveća je europska sova, duga do 70 cm, s rasponom krila do 170 cm,  a težinom od 2-4 kg.  Osim po veličini, lako se prepoznaje po velikim „ušnim čupercima“ i velikim crvenonarančastim očima. Leti moćno i postojano zbog širokih i zaobljenih krila. Kao i sve sove, ima opernaćene noge s vrlo snažnim kandžama, kojima lovi plijen. Nema morfoloških razlika između spolova osim veličine jer je ženka puno veća od mužjaka. Najčešće se hrani zečevima, glodavcima, ježevima i pticama močvaricama.

Sova sa sovićem

Za lov su joj potrebna otvorena staništa. Ne gradi gnijezda, već koristi udubine i pukotine stijena, gnijezda drugih ptica, praznine među korijenjem velikih stabala pri tlu i duplje. Parovi su monogamni i uglavnom doživotni, stoga, jednom kada uspostave teritorij, trajno ostaju na njemu. Zanimljivo je da mužjak gotovo uopće nema doticaj s ptićima: on lovi i donosi hranu ženki koja ih hrani. Ženka sama inkubira jaja, a zatim i štiti ptiće od vremenskih neprilika i predatora dok ne budu stara dva do četiri tjedna, kad napuštaju gnijezdo i budu sposobni sakriti se u slučaju opasnosti.

Ugrožena vjetroelektranama, električnim vodovima, trovačima…

Ušara je u Hrvatskoj neposredno ugrožena  električnim vodovima, krivolovom, namjernim ili slučajnim trovanjem i mogućim srazom s elisama vjetroelektrana. Posredno ju ugrožava konverzija staništa zbog intenzifikacije poljodjelstva i napuštanja tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva, što za posljedicu ima sukcesiju staništa. Prijetnju predstavlja i uznemiravanje na gnjezdilištima zbog rekreativnih aktivnosti. Sveukupna populacija ušare u Hrvatskoj procijenjena je na 800 – 1 200 parova.

Ipak, dobra je vijest da još neki pripadnici Bubo bubo družine i dalje pjevaju.

Bubo – foto Martin Mecnarowski

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI