Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA
Arhiva: Nakon ozljede jedan mladi suri orao je imao sreće te je pušten  na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Usprkos drugačijim željama nadležnog ministarstva, suri orao je odletio u slobodu

Arhiva: Nakon ozljede jedan mladi suri orao je imao sreće te je pušten na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Nakon oporavka i pomnih priprema danas je na slobodu pušten suri orao koji se skoro dva mjeseca oporavljao u Sokolarskom centru u Dubravi kraj Šibenika.

Pijetao King i suri orao (Foto Hrvoslav Pavić) (8)

Radi se jedinci mužjaka surog orla, jednoj od najugroženh ptičjih vrsta, kojih u Hrvatskoj ima svega 25 parova. Pronađen je krajem kolovoza u Danilu kraj Šibenika, ali nije pušten na slobodu tamo gdje je nađen, jer su na tom području izgrađene vjetroelektrane, te uvijek postoji opasnost da ptica strada od propelera vjetrenjače.

– Ovo nam je nagrada za sve ono što radimo. Ovaj let ptice u slobodu nam je najveća zahvala, satisakcija za sve ono što radimo u našem centru – rekao nam je nakon puštanja ptice sokolar Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra u Dubravi kraj Šibenika, gdje se već 25 godina liječe, oporavljaju i u prirodu puštaju ptice grabljice koje građani nađu ranjene, bolesne ili iznemogle.

Danilskog orla pronašao je Miro Vrljac u svom kokošinjcu. Ptica je bila jako gladna i pokušala je pojesti njegovu kokoš. U tome ga je spriječio pijetao.

– Vidjeli smo kokoši kako s dvorišta jure u kokošinjac. Za njima je unutra doletio i orao. Već je kandžama dohvatio jednu od kokoši, kad ga je napao naš pijetao. Gledali smo kako naš King bez straha skače na njega i oslobađa svoju družicu – ispričao nam je Vrljac.

U malom kokošinjcu orao više nije mogao poletjeti. Skakao je s jedne strane na drugu, a pijetao ga nije puštao vani. Vrljac i njegov sin su na orla bacili plahtu i tako onesposobili njegove oštre kandže i kljun, nakon čega su po njega došli ljudi iz Sokalarkog centra.

– Nisu ga ozlijedili, tako da su hrana i odmor bili sve što je trebao. Mnogi nisu te sreće. Nedavno je u jednom selu pod Dinarom prije par godina orao također ušao u kokošinjac. Ali tamo ga je domaćica zatukla vilama, jer joj je ugrabio kokoš – kaže Menđušić.

.IMG_4415

Ovaj orao nije bio ozlijeđen ni bolestan. Bio je tek iznemogao zbog neishranjenosti. U Sokolarskom centru držali su ga dok nije vratio mišićnu masu i dok se ovdašnji stručnjaci nisu uvjerili da je spreman za povratak u prirodu. – Kad je izvučen iz kokošinjca imao je jedva polovicu težine koju bi trebao imati mužjak njegova uzrasta. Bio je potpuno izgladnio – kaže Menđušić.

– Sada je došao do 3200 grama, što je idealna težina za mladog mužjaka. Nije neobično za mladu grabljivicu da izgladni. Kod njih je zbog toga u vrlo visok mortalitet u prvoj godini života, čak 80 posto. Nađen je usred ljeta, u vrijeme velikih kiša i velikih vjetrova, pa je moguće je da je trebao provesti još neko vrijeme s roditeljima. Uslijed vremenskih neuvjeta on je potjeran od roditeljske skrbi, gdje je trebao biti još nekih mjesec i pol dana, dok ne ojača i ne nauči loviti kako treba. Ostao je sam prije vremena. Mi smo prije puštanja provjerili zna li on što je lovina, zna li je loviti i pojesti je.  Zapravo smo ga i naučili loviti i pustili smo ga kad smo utvrdili da može sam – rekao nam je Menđušić.

Pijetao King i suri orao (Foto Hrvoslav Pavić) (10)

Ovaj slučaj izgladnjele grabljivice nije, na žalost, usamljen. – To je sve češća pojava, na koju se ne obraća dovoljno pažnje. U Šibeniku je velik broj ptica grabljivica koje u prirodi nisu u stanju doći do hrane. Zbog čega, ne zna se. Na tvrđavi možete vidjeti sivog sokola, na Baldekinu kopca, vjetrušu i sovu ušaru. Ako su najbolji  šumski lovci došli u grad, onda nešto u prirodi ne funkcionira kako treba. To je upozorenje koje ne uzimamo dovoljno ozbiljno. Očito je da uvjeti u prirodi nisu zadovoljavajući, a što se tamo događa, tek treba utvrditi – kaže Menđušić.

Pušteni suri orao je jedan od dva koji su se od kolovoza oporavljali u Sokolarskom centru. Za obije ptice Ministarstvo zaštite okoliša naložilo je preseljenje u Zaprešić. Iako je zapovijed izdana pod prijetnjom uskrate proračunskog novca i raskida ugovora, Sokolarski centar zbog dobrobiti ptica na nju nije pristao.

– Najjednostavnije rečeno, Ministarstvo je tu pogriješilo. Nažalost i dalje griješi, a razlozi i motivi nisu stručni, nego ih treba tražiti negdje drugdje – rekao je Menđušić, ne želeći dalje polemizirati s nadležnim ministarstvom. Za puštanje ovog orla na slobodu Sokolarski centar ipak je na koncu dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i događaju je nazočila inspektorica zaštite prirode.

Nakon oporavka i pomnih mladi suri orao pušten je u srijedu na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Nakon oporavka i pomnih priprema mladi suri orao pušten je u srijedu na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI