Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
EKOLOGIJA
Ministarstvo zaštite okoliša o sporu oko surog orla: ‘O strogo zaštićenim divljim životinjama odlučujemo mi!’

Ministarstvo zaštite okoliša o sporu oko surog orla:
‘O strogo zaštićenim divljim životinjama odlučujemo mi!’

U svom odgovoru na pitanje Trisa što se odjednom promijenilo kad nakon 25 godina rada Sokolarskog centra naprasno traže premiještanje jedne ptice, Ministarstvo zaštite okoliša navodi kako smatraju da se u Zaprešiću ptice mogu bolje oporaviti i steći letnu kondiciju u svrhu povratka u prirodu.

U svom odgovoru na pitanje Trisa što se odjednom promijenilo kad nakon 25 godina rada Sokolarskog centra naprasno traže premiještanje jedne ptice, Ministarstvo zaštite okoliša navodi kako smatraju da se u Zaprešiću ptice mogu bolje oporaviti i steći letnu kondiciju u svrhu povratka u prirodu.

Minisitar zaštite okoliša  Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

Minisitar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

Očitovanje na novinarski upit prenosimo u cijelosti:

U nastavku Vam dostavljamo odgovor vezano uz premještanje jedinke surog orla iz Sokolarskog centra na daljnji oporavak u oporavilište koje vodi udruga AWAP. 

Suradnja između oporavilišta i Ministarstva je uobičajena praksa i često smo informirani o uspješno spašenim, liječenim i oporavljenim životinjama upravo zbog međusobne konzultacije i razmijene iskustava.

Sukladno dosadašnjim stručnim iskustvima o načinu provođenja oporavka ptica grabljivica, osobito ptica iz skupine orlova kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, te temeljem konzultacija sa stručnjacima, smatramo da su uvjeti za stjecanje letne kondicije jedinki vrste suri orao koje imaju raspon veći od 2 metra, primjereniji u oporavilištu kojeg vodi Udruga AWAP.

Naš stav se temelji na činjenici da AWAP, za razliku od Udruge Sokolarski centar, raspolaže s dvije letnice za velike ptice grabljivice. Jedna letnica je veličine 11,5×6,5×5 m i u njoj se nalaze prečke s razmacima od 30 cm do visine od 2,5 m na kojima ptice mogu postepeno vježbati kondiciju, kao i tri „kućice“ s natkrivenim dijelom za sklanjanje kod nepovoljnih vremenskih uvjeta. Druga letnica veličine je 9x6x5 m te također ima tri prečke do visine 3 m. Udruga sokolarski centar raspolaže box-volijerom veličine 4x4x3 m koja je s tri strane zatvorena, a tek s jedne strane otvorena. Smatramo da se u letnicama kojima raspolaže Udruga AWAP jedinke ove vrste ptice grabljivice mogu bolje oporaviti i steći letnu kondiciju u svrhu povratka u prirodu.

Ovo je u slučaju surih orlova tim važnije, jer se radi o kritično ugroženoj vrsti čija se brojnost u Hrvatskoj procjenjuje na svega 25-30 gnjezdećih parova, te je svaka jedinka bitna za opstanak populacije.

Ovim postupkom Ministarstvo niti na koji način ne osporava rezultate skrbi i liječenja koje je Udruga sokolarski centar poduzela u svezi predmetnih jedinki surog orla do ovoga trenutka. Također, ovime se ne dovodi u pitanje značajni doprinos očuvanju ptica grabljivica kojeg je dala Udruga sokolarski centar svojim aktivnostima na liječenju i oporavku ozlijeđenih ptica.

Na kraju želimo naglasiti da su sukladno Zakonu o zaštiti prirode, priroda i dijelovi prirode od interesa za Republiku Hrvatsku te uživaju njezinu osobitu zaštitu. U skladu s navedenim, o strogo zaštićenim divljim životinjama iz prirode Republike Hrvatske odlučuje Ministarstvo kao središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove zaštite prirode.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI