Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
životinje i ljudi
Onda je ugledala ljude...

Sovu ušaru u Makarskoj napali galebovi, prisilno sletjela u more, doplivala na obalu, prekrili je krpom i odveli u ptičju bolnicu

Onda je ugledala ljude...

Jedna sova ušara latinskog naziva Bubo bubo jučer je rutinski  letjela iznad makarske plaže kružeći mirno i spuštajući se s obronaka Biokova, obavljajući standardni nadzor Podbiokovlja. Za iskusnu sovu to je bio uobičajen let u idealnim vremenskim prilikama. No ne zadugo. Odjednom je uletjela u nevolju: napala ju je neprijateljska avijacija, tj. jato ratobornih galebova. Valjda su se uskomešali jer je sova po njihovom mišljenju povrijedila njihov zračni prostor, odnosno nebo iznad mora i pomorskog dobra, tj. priobalnog pojasa. Sova se junački borila, ali su agresivni galebovi bili brojčano nadmoćniji, pa je ušara od umora i upornih nasrtaja prisilno sletjela, to jest upala u more. More nije baš prirodna životna sredina za sove ušare, pa se ptica jedva održala na površini i spasila od potonuća. Ipak, nadsovljim naporima je uspjela je nekako doplivati do obale, te se opružila na navaljanom kamenom nasipu. Tu se odmarala, sušila, te prikupljala snagu za let.

A onda su je ugledali građani koji su obavijestili makarske komunalce i Centar 112, a oni su pak pozvali Park prirode Biokovo. Prirodnjaci iz PP Biokovo su krenuli u akciju. Naoružali su se plahtom i hrabro krenuli prema sovi. S obzirom da nije mogla pobjeći, sova je dočekala da je prekriju krpom, premjeste u kutiju i odvezu u ptičju 150 km udaljenu bolnicu u Dubravu kod Šibenika u Sokolarski centar kojega vodi Emilio Menđušić.  Kako se doznaje, ptica je stabilno i  ima ozljedu zgloba na gornjem zapešću lijevog krila.

– Jučer oko 13 sati dobili smo dojavu od Centra 112 i komunalnog redarstva da se na plaži kod tenis terena u Makarskoj nalazi sova. Usljed napada jata galebova upala je u more što ju je iscrpilo i onemoćalo za let. Prilikom spašavanja bila je aktivna i bez vidljivih ozljeda, a nakon hvatanja je automobilom prevezena u Sokolarski centar u Šibeniku na oporavak – javili su jutros iz Parka prirode Biokovo. 

Inače, sova ušara je jedna od najvećih ptica koji obitavaju u Europi. Raspon krila može doseći i 190 cm, a teška može biti oko 4 kilograma. Navodno može poživjeti i 70 godina, no u prirodi najčešće strada znatno ranije nego li doživi takvu dob. Dakako, najveći neprijatelji su joj ljudi. Preciznije, neki lovci koji sumanuto pucaju na te rijetke životinje. Sove stradavaju i od dalekovoda i prometa. Čini se kako im je na listi neprijatelja sada i jato galebova.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Park prirode Biokovo objavio na svojim FB stranicama.

Ušari želimo brzi oporavak.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI