Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA
Stipe Klisović i Emilio Menđušić za jedne od operacija (foto Tris/H. Pavić)

Divljaštvo:
Netko je upucao (ne)zaštićenog surog orla na planini Promini

Stipe Klisović i Emilio Menđušić za jedne od operacija (foto Tris/H. Pavić)

Nesvakidašnje divljaštvo: netko je iz puške upucao surog orla, strogo zaštićenu pticu u Hrvatskoj, negdje na području planine Promine, doznajemo od Emilija Menđušića, voditelja Sokolarskog centra u Dubravi kod Šibenika. Ranjenog orla je pronašao jedan savjestan Drnišanin, te ga je doveo Menđušiću, kjoji se već desetljećima u svojem prihvatilištu i svojevrsnoj bolnici za ranjene divlje ptice brine za pernate ranjenike. Hoće li on, zajedno s veterinarima iz šibenske ambulante More uspjeti spasiti život ovome orlu, nije siguran.

– Ne znam, učinili smo sve što smo mogli. Veterinari iz Mora su ga operirali i sada treba vidjeti hoće li se oporaviti. Ozljede su vrlo ozbiljne. Osim što je upucan u lijevo krilo, nakon toga je pao na zemlju, te je na dva mjesta ima frakturu desnog krila. Hoće li se uspjeti oporaviti, stati na noge, te nastaviti život nakon što ga othranimo.. ne znam – kaže Menđušić.
Tko je pucao u orla, nije poznato. Incident se dogodio prije četiri ili pet dana, u vrijeme vikenda, kada tuda patroliraju mnogobrojni naoružani lovci. Je li u orla pucao lovac ili ne-lovac, za orla nije ni bitno. No bitno je znati kako je suri orao strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, te kako je njegov opstanak ozbiljno ugrožen.
Stipe Klisović i Emilio Menđušić za jedne od operacija (foto Tris/H. Pavić)

Stipe Klisović i Emilio Menđušić za jedne od operacija (foto Tris/H. Pavić)

– Usput, kazna za ubijanje ili ozljeđivanje strogo zaštićene vrste je do 30 tisuća kuna. No sumnjam da će ikada biti pronađen onaj koji je upucao ovog orla – rezignirano kaže Menđušić, koji je do sada spasio na stotine ptica.
A morat će i nadalje, čini se, jer divljaštvu nema konca, unatoč zakonski propisanim kaznama. Zanimljivo, gotovo u isto vrijeme se desio sličan slučaj sa surim orlom u Makedoniji. Tamnošnja javnost je uskuhala kada se na Facebooku pojavila fotografija na kojoj dvojica lovaca iz okolice Bitole između sebe razapinju surog orla kojega su ulovili, unatoč činjenici što je i tamo strogo zaštićen, te se njihova makedonska populacija broji na prste jedne ruke, kako su dramatično upozorili iz Makedonskog društva za zaštitu divljih ptica (vidi TRIS).
Makedonci su se uzbunili i zatražili od vlasti da pronađu dvojicu bezobzirnih lovaca, pa valja vidjeti hoće li u ovom slučaju uzbuniti hrvatska javnost, a nadležne službe reagirati ikako ili nikako.
Inače u Katalogu strogo zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj suri orao se nalazi na tzv. crvenoj listi pod oznakom CR – Kritično ugrožena.
Dva lovca-idiota, kako su ih nazvali i ulovljeni orao (foto Facebook)

Dva lovca-idiota, kako su ih nazvali i ulovljeni orao (foto Facebook)

Opisuju kako se kod surlog orla gnijezde samotni parovi koji su najvjerojatnije doživotno monogamni. Gnijezda pretežito grade na liticama, rijetko na stablima, a na jajima leže i oko mladih se brinu oba spola. U pologu su najčešće 2 jaja, a inkubacija traje 41 – 45 dana, a ptići su za let sposobni za 65 – 70 dana. Ovisni o roditeljima ostaju još 90 – 100 dana, a prvi put se gnijezde s 3 do 4 godine.
Suri orao (lat. Aquila chrysaetos) je vrsta orla koji je velik 1 m s rasponom krila preko 2 m i težak 2,5 do 7 kg.
Neke vrste orlova mogu živjeti i 30 godina.
Ako ih ne ubije neki idiot poput ovoga koji je pucao u drniškog orla.
Arhiva: Nakon ozljede jedan mladi suri orao je imao sreće te je pušten  na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Arhiva: Nakon ozljede jedan mladi suri orao je imao sreće te je pušten na slobodu (Foto Hrvoslav Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI