Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA
Labud slomljenog krila našao dom u Jadrtovcu

Labud slomljenog krila našao dom u Jadrtovcu

Voditelj Sokolarskog centra u Dubravi Emilio Menđušić pregledao je pticu i utvrdio da se radi o staroj, srasloj rani koju više nije moguće operirati. Zbog ozljede labud više nikad neće moći poletjeti, ali ukoliko ga mještani budu čuvali moći će u Jadrtovcu sasvim lijepo proživjeti svoj životni vijek.  Labud u Jadrtovcu (Foto H. Pavić) (3)

Iako su se na šibenskom području već toliko namnožili da se već preispituje njihov utjecaj na autohtone vrste, labudovi i dalje plijene pažnju i izazivaju oduševljenje turista i lokalnog stanovništva. Ljepota i gracioznost ove vodene ptice nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a kada se nađe u nevolji svi se dižu na noge. Ovih dana se pojavio jedan u Jadrtovcu koji zbog ozljede nije mogao poletjeti sa svojim jatom. Mještani i turisti danima su telefonirali tražeći pomoć za ranjenu pticu. I našli su je, u Udruzi Sokolarski centar, ustanovi koja ima stručnjake i od Ministarstva zaštite okoliša i prirode je ovlaštena za skrb i držanje zaštićenih životinjskih svojti.
– Na poziv građana pred desetak dana smo posjetili tog labuda i pregledali ga. Radi se o staroj rani na krilu ptice, koja je mogla nastati kao posljedica lovačkog hica, mogao je pasti, udariti ga automobil, neka ptica ili druga životinja. Uglavnom rana je već srasla, tako da ga više nije moguće operirati – rekao nam je Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra iz Dubrave kraj Šibenika. – On jednostavno više neće moći letjeti, ali ovdje u Morinjskom zaljevu on može živjeti sasvim dobro i 20 godina. Na dnu ima sasvim dovoljno trava i algi kojima se hrani, a ubrzo će sam početi dolaziti k ljudima kada bude gladan. Dolazit će u dvorišta i pitati kruha. Sprijateljit će se mještanima, kao što je slučaj s labudom ozlijeđenog krila u obližnjem Zablaću, koji tako živi već četiri godine. Važno je samo da se ljudi naviknu na njega i da ga čuvaju, da mu se ne dogodi neka nesreća – kaže Menđušić.
Iako Google kaže da se labudovi hrane se podvodnim raslinjem, a da im kruh izaziva probavne probleme, Menđušić smatra da se ptica brzo navikne na takvu prehranu. Kaže da uz kruh treba staviti posudu s vodom ili ga odmah namočiti u vodi. Kruh namočen u vodi prva je ranjenom labudu u Jadrtovcu ponudila mještanka Mileva Bumbak, ispred čije kuće je odmarao i čupkao naplavljenu morsku travu. Međutim, ptica se nije osvrtala na darovanu hranu i nastavila je kljunom prebirati po naplavinama.
– Drago mi je kada znam da neće umrijeti od gladi. Nadam se da će se ubrzo naviknuti na kruh. Labudi stalno dolaze. Jednom smo ih nabrojali čak 53. Svi su odletjeli, osim ovog jednog. Čuvat ćemo ga, hraniti i paziti i nadamo se da će mu biti dobro kod nas u Jadrtovcu – rekla nam je Mileva.
Labud slomljenog krila u selu je već postao atrakcija, posebno za djecu i turiste.Labud u Jadrtovcu (Foto H. Pavić) (4)
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI