Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
‘Svi su labudi dobrodošli u Zablaće’ – ranjenik sa šibenske rive našao je novi dom na Maloj Solini

‘Svi su labudi dobrodošli u Zablaće’ – ranjenik sa šibenske rive našao je novi dom na Maloj Solini

Nakon operacije labud je do Male Soline prebačen u kavezu (Foto: Tris/H. Pavić)

Labud Ryan slomljenog krila koji je jutros uhvaćen na šibenskoj rivi uspješno je operiran i pušten je na ‘kućnu njegu’ na jezero Mala Solina u Zablaću.

– Bila je riječ o višestrukom otvorenom prijelomu i nije bilo druge opcije, morali smo napraviti amputaciju. Operacija je prošla dobro i labud ju je odlično podnio. Čini se da se dobro osjeća, preživjet će, ali će u budućnosti trebati birati mirnije vode – rekla nam je veterinarka Marina Barižon, koja je u Veterinarskoj stanici ‘More’ operirala labuda zajedno s kolegom Emilom Ofnerom.

Cijeli dio od sredine ‘nadlaktice’ do vrha krila već je bio u fazi odumiranja. Ptici je prijetila smrt od gangrene. Veterinari su zato djelomično odstranili krilo. To su učinili na estetski prikladan način, kako ne bi zabrinjavao prolaznike svojim izgledom.

Sandra Grgas Svirac, Emilio Menđušić i Dino Karađole s operiranim labudom (Foto: Tris/H. Pavić)

Labuda su u Zablaće prevezli direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole i voditelj Sokolarskog centra Dubrava Emilio Menđušić, koji je pticu pustio na Malu Solinu.

– Ne znamo koji je uzrok ozljede. Krilo je slomljeno i počelo je truniti u vodi. Srećom, imamo ovdje dobre ljude koji će brinuti o njemu, inače bi ga morali uspavati. Da, žalosno je što više neće moći letjeti, ali Mala Solina je mirno mjesto na kojem će labud moći sretno proživjeti ostatak života. Jezero je gostoljubivo kao i Zablaćani i sigurni smo da će mu ovdje biti dobro, tim više što ovdje već imaju tradiciju čuvanja i brige za ranjene labudove – rekao je Emilio Menđušić, koji je preporučio da je ipak bolje labudu davati povrće, sjeckanu salatu i blitvu, nego kruh. 

Direktor TZ-a Grada Šibenika Dino Karađole zahvalio je svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja ranjenog labuda Ryana, prije svih snimatelju TV-a Šibenik Đuri Erakoviću koji je alarmirao javnost, a onda Odjelu za komunalnu djelatnost Grada Šibenika, Postaji pomorske policije PU Šibensko-kninske, Sokolarskom centru Dubrava, Veterinarskoj stanici More, kao i Gradskoj četvrti Zablaće koja je organizirala doček labuda i skrbit će o njegovoj prehrani i zdravlju.

– No, pojavio se jedan mali problem, koji to možda i nije. Utvrđeno je da je labud ustvari labudica i ne može se zvati Ryan. Sada je i službeno, dogovoreno s Đurom, da se zove Rajna – rekao je Karađole.

Predsjednica Gradske četvrti Zablaće Sandra Grgas Svirac ovom prigodom je kazala kako su svi labudi dobrodošli u Zablaće.

– Ovo nije prvi ranjeni labud koji je ovdje pronašao svoj dom. Hranit ćemo ga, paziti i ništa mu kod nas neće faliti – rekla je Rajnina nova skrbnica Sandra Grgas Svirac. 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI