Neovisni novinarski portal
12.7.2024.

Post Tagged with: "porezna reforma"

Predstavljena je napokon ta “spasonosna”, ingeniozna porezna reforma Andreja Plenkovića i njegovih “ministranata” koju su mnogi, pa i neovisni, ekonomski stručnjaci nazvali tek pretakanjem iz šupljeg u prazno. Ovo zapravo […]

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta u Šibeniku se susrela s lokalnim poduzetnicima kako bi predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva.

“Znate li vi uopće kako žive kulturnjaci i umjetnici? Znate li koliki su honorari za pisce, prevoditelje, glumce, likovne umjetnike, redatelje, glazbenike, novinare? Znate li da su to iznosi kod većine djelatnika u kulturi koji su već davno pali ispod egzistencijalnog minimuma? Znate li da je ono što vi zovete ‘drugim dohotkom’ mnogima najčešće jedini dohodak?

Ministar financija Zdravko Marić u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva nije bio pretjerano jasan u odgovorima na pitanja vezanim za poreznu reformu, dok na pitanja koja se tiču Agrokora, tvrke u kojoj je radio prije stupanja na dužnost, jedva da je išta htio reći, iako se sankcioniranje plasmana ilegalnih sredstava plaćanja i nepoštovanja koncesijskih ugovora nipošto ne bi moglo podvesti pod poslovnu ili državnu tajnu.

Povećanje PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto značit će, ako ne uništenje sektora, onda otpuštanje radnika i značajan pad kvalitete usluge u dijelu gospodarstva koji se u posljednje tri godine znatno oporavlja i jedini bilježi konstantan rast. Na skupu ugostitelja Dalmacije održanom sinoć u Lozovcu vlasnici restorana, kafića i drugih ugostiteljskih radnji izjasnili su se kako je taj dio porezne reforme neprihvatljiv i štetno će utjecati na turizam te neće ostvariti fiskalne rezultate koji Vlada očekuje.

Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto suprotno je svim predizbornim obećanjima i jednoglasno usvojenoj Strategiji razvoja turizma 2013.-2020. Dovodi u pitanje cijeli sektor. Zato se nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Dalmacije okupilo večeras u Atriumu na Lozovcu, gdje su zajedno s predstavnicima Ceha ugostitelja HOK-a odlučili da na to ne pristanu.

Do polovine prosinca našim vrijednim saborskim zastupnicima stiže prva isporuka novih tableta. Tako da stare laptope mogu baciti na deponij za elektronički otpad, ili, ako još rade, pokloniti djeci, nećacima, unucima…Smisao ovog božićnog darivanja naših zastupnika jest racionalizacija saborskih troškova, jer neće više biti skupog kopiranja materijala što je bio izdatak od oko 2 milijuna kuna. A za taj novac mogu recimo renovirati zgradu Sabora, da zastupnicima bude što komfornije. Pa će možda dolaziti na posao. Bar prvih nekoliko dana…

Saborski Odbor za financije većinom glasova podržao je paket zakona koji se mijenjaju u sklopu porezne reforme. Most nezavisnih lista na Odboru nije uputio nijedan prigovor.

Porezna reforma koja predviđa izmjenu paketa od 15 zakona i rasterećenje gospodarstva za oko 2- 2,5 milijardi kuna, navodno je u Vladi prihvaćena u cjelini. Ali, ako je tako, kako to da Most, bitna sastavnica te Vlade, najavljuje amandman na poreznu reformu kojemu se HDZ protivi? Je li društvo Bože Petrova vlast ili opozicija? Ili bi možda htjeli biti baš sve, mjera svakoj stvari…

Prijedlog Mosta da se zastupnicima oduzme 500 kuna od plaće ako ne dođu petkom na glasanje u Sabor, vic je tjedna, ali jedan od onih koji vam izaziva opori, kiseli smijeh. Jer, dok vi u jednom danu jedva zaradite bijednu dnevnicu, saborski zastupnici za samo jedan dan u tjednu dobiju cijelu plaću. Tričavih 17.-ak tisuća kuna…I to Most zove promjenom neprihvatljivog stila ponašanja u Saboru?!

Ministar financija Zdravko Marić na prvoj sjednici vlade Andreja Plenkovića predstavio je poreznu reformu čije bi odredbe djelomično na snagu trebale stupiti već za dva mjeseca.

Ako sve ostane na ovakvoj mjeri kakvu je prihvatio ministar financija Zdravko Marić, odnosno ako ne bude nikakvih kompenzacijskih mjera, gubitci za lokalne proračune će biti preveliki, a te rupe gradovi i općine bit će prisiljeni puniti povećanjem prireza, komunalnih naknada i doprinosa, kazao je Klarin.