Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
POLITIKA
Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

Nu2:
Ministar financija Zdravko Marić je siguran da najveće kompanije poput Agrokora nikad ne bi radile nešto kontra zakona

Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)
Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva nije bio pretjerano jasan u odgovorima na pitanja vezanim za poreznu reformu, dok na pitanja koja se tiču Agrokora, tvrke u kojoj je radio prije stupanja na dužnost, jedva da je išta htio reći, iako se sankcioniranje plasmana ilegalnih sredstava plaćanja i nepoštovanja koncesijskih ugovora nipošto ne bi moglo podvesti pod poslovnu ili državnu tajnu.

– Tajna je koliku sam plaću imao u Agrokoru. Ne bih o tome javno govorio, ali bih rekao da ima sličnosti s ovim poslom koji sada radim. I jedan i drugi je odgovoran, naporan, dosta intezivan i dinamičan posao. Imaju svojih draži jedan i drugi. Ovaj posao u Ministarstvu financija ipak je javno mnogo više izložen, puno više, jer svaki dan je ili neko obraćanje ili neka izjava, stalno ste pod lupom javnosti, ali ima i puno sličnosti… – odgovarao je ministar Marić na pitanje o njegovu transferu iz Agrokora u Ministarstvo financija.

– Pokušavam si dokučiti razloge zašto ste otišli iz Agrokora ako je sve bilo OK. Jeste li možda u nekoj svađi otišli? Nećete reći plaću, ali pretpostavljam da ste imali duplo veću plaću tamo. Otišli ste na duplo manju i puno ste izloženiji. Koji je vaš benefit od svega toga? Koja je vaša korist? – bio je uporan voditelj Aleksandar Stanković.

– Ima nešto valjda u svakom čovjeku što ga pokreće, što ga drajva, ja sam i prvi puta kada sam ušao u ministarstvo 2006. tu funkciju pomoćnika ministra gospodarstva shvatio vrlo ozbiljno i dan danas to tako gledam. Ipak ja sam državni dužnosnik i trebao bi biti i jesam na korist i uslugu svim hrvatskim građanima i poduzetnicima. Ne mogu biti svi zadovoljni mojim radom, ali nastojat ću ipak isporučiti ono što smatram da je dobro… – rekao je Marić.

Nije odgovorio ni na pitanja koja je u emisiji postavio Dario Juričan, autor dokumentarnog filma ‘Gazda’, o izvoru Sveta Jana iz kojeg Agrokor crpi 70 milijuna litara više tehnološke vode nego  mu je koncesijskim ugovorom dopušteno, kao ni o nezakonitoj upotrebi Konzumovih bonova kao sredstva plaćanja.

– Stručne službe na tome, i ne samo na tome, ja sam siguran da rade i vode regularne evidencije, odnosno kontrolu svih kretanja. Ja do sada nisam uvidio nikakve manjkavosti, a ako ih bude, ja sam siguran da će stručne službe kao takve reagirati. U konačnici zato državna administracija i je plaćena – nemušto je odgovorio ministar.

Stanković je inzistirao na tome kako je informacija o prekomjernom crpljenju vode već duže vrijeme javna, a Ministarstvo financija je nadležno za kontrolu.  No, Marić je nastavio pričati bez namjere da odgovori.

– Sustav je taj koji treba provoditi kontrole, nadzore i sve skupa kako je propisano zakonom. Siguran sam da nadležna Uprava za gospodarstvo radi svoj posao – rekao je Marić, ogradivši se i time da Ministarstvo financija ne može javno iznositi pojedinačne slučaje.

U pitanju o korištenju Konzumova bona kao ilegalnog sredstva plaćanja Stanković je ministru Mariću pročitao odredbu zakona po kojem je pravnim i fizičkim osobama zabranjeno izdavanje pisanih isprava tj. bonova koji služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga kao i isplatu plaća i troškova i ostalih materijalnih prava…

– U našem zakonodavstvu propisana su određena ograničenja i ta ograničenja se moraju poštovati. Nemam što drugo dalje od toga reći – kazao je Marić.

– Nemojmo zanemariti činjenicu da je to ipak kompanija koja zapošljava 60.000 ljudi i da je najveća kompanija ne samo u našoj državi nego i šire, jedna od najvećih u srednjoistočnoj Europi i siguran sam da si oni nikad ne bi dozvolili da rade nešto kontra zakona – rekao je ministar, a Stanković nastavio s pitanjima o njegovoj imovinskoj kartici, satu od 50.000 kuna koji je imao na ruci… Emisija se može pogledati na zahtjev (POVEZNICA).

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI