Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
Vlada
Plenkovićeva “porezna reforma” i poniženi novinari…

Plenkovićeva “porezna reforma” i poniženi novinari…

Predstavljena je napokon ta “spasonosna”, ingeniozna porezna reforma Andreja Plenkovića i njegovih “ministranata” koju su mnogi, pa i neovisni, ekonomski stručnjaci nazvali tek pretakanjem iz šupljeg u prazno. Ovo zapravo i nije reforma nego neka vrst korekcija poreznih davanja građana od koje će malo tko imati koristi. Ovo je, tvrdi oporba, politička manipulacija sračunata na izborni dobitak. Jer, suština ove reformske prezentacije je predstavljanje Andreja Plenkovića kao prvorazrednog dobrotvora hrvatskog naroda koji, eto, ako nismo znali, nismo vjerovali, na umu ima samo interes onih najugroženijih i njihovog boljitka.

No, gore od ove “reformske” predstave je samo iritantno ex katedra držanje premijera koji se u svojoj egocentričnoj samodopadnosti toliko zaboravio da je na svako novinarsko pitanje ( “pitalice”, kako je nazvao pitanja novinara ) reagirao džonom, osim ako nisu bila puka apologija Plenkovićeve nadnaravne sposobnosti i zasluga…

Iako se očekivalo da prezentacija bude posao ministra financija Marka Primorca,  šef Vlade Andrej Plenković gotovo da mu nije ni dao do riječi, jer je imao silnu potrebu obračunati se sa svakim i najbezazlenijim kritičarom, pri čemu je novinare izravnim propitkivanjem tko je za što zaslužan, za cijene struje,  plina, za cijene goriva itd., primjerice u Zagrebu, doslovce ponizio, prisiljavajući ih da kažu – Vlada i Andrej Plenković, a ne Grad Zagreb . Pogotovo ne gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji se već na najavu porezne reforme koja podrazumijeva ukidanje prireza, požalio kako će, nažalost, biti prisiljen zbog te “reformske” mjere podizati cijene drugih usluga građanima.

Kako bilo, od 1. siječnja iduće godine minimalna primanja u Hrvatskoj porast će za 41 euro i to je ta esencija “reforme” koju već neko vrijeme pompozno najavljuje premijer kao svoje iznimno postignuće, mada čak i njegov ministar Primorac priznaje da se radi tek o izmjeni poreznih stopa, a ne o reformi. Tresla se brda, rodio se miš, rekli bismo. Plenković se pretvorio u populističkog lidera par excellence koji nastupa s pozicije onoga koji brine nad sudbinom svoga naroda, pa je u tom smislu obećao povećanje plaća svima. Ali, standardno, najviše rastu onima koji najviše imaju…

No, najviše nezadovoljstva izazvalo je ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak podiže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate za mirovinske doprinose građana s malim primanjima, što je također dvojbeno zadiranje u ionako klimav mirovinski sustav.

Premijer Plenković posebno je iziritiran interpretacijama, pa čak i legitimnim novinarskim pitanjima, je li porezna reforma koja implicira ukidanje prireza, izravan udar na velike gradove, a pogotovo na Zagreb, odnosno Split i Rijeku gdje je na vlasti oporba.

Kojom to matematikom ovo što mi radimo postaje izazov, a možeš spojiti aktualne stope poreza na dohodak s aktualnim prirezom kojeg imaš. Ako, recimo, neka općina x ima 20 posto poreza na dohodak i stavili su maksimalni prirez od 10 posto, to je budući akumulirani porez na dohodak od maksimalnih 22 posto. Što mu se to uzelo? Ta teza je lažna, zlonamjerna, besmislena, izmišljena u eteru u kojem ionako bucaju svašta, bez da išta znaju. Što bismo mi trebali raditi u trećoj godini mandata? Ne raditi ovo što smo radili do sada? Ići dalje s fiskalnom decentralizacijom, ići dalje s rasterećenjem građana i poduzetnika i omogućavati ljudima veće plaće zato što su izbori za godinu dana i nećemo činiti ništa. Pa čija je to logika?! To može biti logika samo nekoga tko ništa ne zna- rekao je Plenković, ljuteći se već i na samo kritičko propitkivanje “reforme”. Jer, očigledno je očekivao glorije, aplauze na otvorenoj sceni, a ne oporbeno osporavanje i novinarsko rešetanje. Iako, ruku na srce, bar što se novinara tiče, izostalo je bilo kakvo ozbiljnije analiziranje učinaka reforme, a pogotovo njezinih propagiranih dosega.

-Moramo to razgrnuti, razoriti tu nevjerojatnu tezu oporbe. Znate zašto napadaju ovo do kraja, to sam rekao jučer svojim kolaicijskim partnerima. Pa zato što je dobro! Što je korisno za građane! Jer kuže, ovi su donijeli reformu na stol koja će ljudima povećati plaće. Pa kako je to moguće da to napravi zločinački HDZ?! To je cijela bit njihove kritike. Ista stvar je s izbornim jedinicama, bucaju napamet, nisu vidjeli ništa, a kad vide izborne jedinice sutra ( četvrtak ) shvatit će da su maksimalno korektne prema svima. Kao što je i sve što radimo maksimalno korektno. Jesmo li ovdje zakinuli Zagreb, Rijeku, Split?!

Bijes s Olimpa kao da je uplašio novinare koji su uglavnom ostali u “stavu mirno” pred “profesorom Plenkovićem” koji je sebično ukrao “glavnu rolu” ministru financija, i kao kakvog pripravnika ga prekidao usred riječi, jer, razumije se, u ovoj zemlji baš nitko ne zna ništa bolje od Andreja Plenkovića. A teze oporbe su “lažne, bezobrazne i neutemeljene”, ustvrdio je Plenković,  no, osim svojih odanih vojnika partije i apologeta koalicijske vlasti, malo koga je u to uvjerio.

Kome je koliko donijela ova “reforma” za koju i etablirani ekonomski stručnjaci tvrde da je tek pretakanje iz šupljeg u prazno ili u najboljem slučaju korigiranje poreznih davanja u smislu da se na jednoj strani uzima, a na drugoj daje, pa smo opet na nuli. pokazat će vrijeme. No, kakav god bio njezin učinak od Plenkovića ćemo i dalje slušati ode njegovoj genijalnosti i postignućima njegove Vlade.

A skroje li izborne jedinice kako su u HDZ-u naumili, oslanjajući se na registar birača, a ne na popis stanovništva koji se razlikuju za čak pola milijuna ljudi, dakako u korist birača, neće samo Hajduk živjeti vječno. Živjet će, pače i vladati, i HDZ vječno!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI