Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Stiže Božić: Novi tableti za naše vrijedne zastupnike

Stiže Božić:
Novi tableti za naše vrijedne zastupnike

Do polovine prosinca našim vrijednim saborskim zastupnicima stiže prva isporuka novih tableta. Tako da stare laptope mogu baciti na deponij za elektronički otpad, ili, ako još rade, pokloniti djeci, nećacima, unucima...Smisao ovog božićnog darivanja naših zastupnika jest racionalizacija saborskih troškova, jer neće više biti skupog kopiranja materijala što je bio izdatak od oko 2 milijuna kuna. A za taj novac mogu recimo renovirati zgradu Sabora, da zastupnicima bude što komfornije. Pa će možda dolaziti na posao. Bar prvih nekoliko dana...

saborNema kraja racionalnosti hrvatskih dužnosničkih perjanica. Sve se čini kako bi troškovi njihova rada za državni proračun bili što manji.  Evo, sad su odlučili zastupnicima kupiti tablete, čime će značajno smanjiti izdatke za kopiranje dokumenata, saborskih materijala koji se mjere u desecima kilograma po zastupniku , a na koje se trošilo i preko dva milijuna kuna godišnje. A tableti, ta sjajna informatizacija sustava koja štedi a nikomu ne prijeti otkazima ( ?! ), stajat će proračun manje od 200 tisuća kuna. Ma bravo! Ima samo jedna „kvaka 22“ na koju je šef Sabora zaboravio: čemu tableti zastupnicima koji na posao čak i ne dolaze?

Vodstvo Sabora zbilja se trudi. I štedi. Pametno troši novac poreznih obveznika.  Informatizirajući Sabor uštedjet će 2 milijuna kuna koje su dosad trošili na kopiranje gomile dokumenata, pa će taj novac moći preusmjeriti gdje je potrebniji. Recimo na renoviranje zgrade parlamenta. Kako bi zastupnicima bilo što komfornije, pa će možda dolaziti na posao. Bar prvih nekoliko dana nakon renoviranja…

Silno su se upinjali odreći i benefita porezne reforme, makar oni iz Mosta, tako da je umalo pukao brak HDZ-a i Mosta zbog „prijetećeg amandmana“ kojim bi se plaće dužnosnika zamrznule u primjeni porezne reforme, kako to gorljivo najavljuje šef Sabora Božo Petrov. Ali, zlobnici su to prozvali demagogijom i populizom najniže razine. Dovraga, čak se ta cinična misao otela i premijeru Andreju Plenkoviću. Prije njega i ministru financija Zdravku Mariću, što je razumljivo, jer ipak je on u „službi krupnog kapitala“ a ne malog čovjeka.

Pokušali su i s kaznama za neodgovorne narodne deputate koji imaju običaj ne dolaziti na posao za koji su, svejedno, uredno, vrlo dobro plaćeni. Mjesečno bar 16- 17 tisuća kuna. Pa ti vidi isplati li se biti političar…

Ali, ni kazne, kao ni „smrznute“ plaće, ne prolaze u sabornici. Ma koliko se Petrov trudio. A htio je čak srezati zastupničke apanaže na 9999 kuna. Kako bi sankcionirao nerad. Lijenčine natjerao da dođu na posao. Da sabornica ne zjapi prazna. Neugodno mu je kad odozgo gleda na prazne saborske klupe.  No, ne ide. To je valjda po onoj da se u stečena prava ne dira… Pa se Most zadovoljio minimalističkom mjerom. Tko ne dođe petkom na glasanje, to će ga koštati 500 kuna. Sitnica. Kao da su zaboravili vezati pojas u automobilu. A ovdje su potpuno nevezani, slobodni ne raditi baš ništa i živjeti, što bi rekla naša najpoznatija časna sestra, smjerna i skromna Bernardica Juretić, bolje nego ministar. Jer, kakve su to gluposti o kažnjavanju zastupnika?! Pa nisu oni srednjoškolci koji su skupili stotinjak neopravdanih sati „picavajući“ s nastave i zaradili od roditelja zabranu izlaska.

Sad je Predsjedništvo Sabora odlučilo pokušati drugačijom metodologijom. Nagradama! Ako ne idu kazne, mislio je, valjda, Petrov, valjda će ići nagrade. Pa su naumili naše požrtvovne, vrijedne zastupničke pregaoce darivati novim tabletima, a stare laptope , koje su dobivali ranije, mogu slobodno pokloniti nećacima, djeci, unucima, tko što ima, neka se zabavljaju. Ili ih jednostavno iskrcati na deponij za elektronički otpad ( a gdje toga kod nas ima?!).

Zgodno je darak i tempiran. Uoči Božića. Većina ih već ima osobne tablete ili računala.  Ali, pobogu, što će ( nekima od njih ) tableti ako se na sjednice i ne dolazi, osim petkom da ne bi fasovali kaznu od 500 kuna, a glasaju ionako kako stranka kaže. Sve se ovdje rješava stegom, a ne laptopima, tabletima ili gomilom pisanih materijala. Jedino što stega ne uspijeva riješiti je redoviti dolazak na posao. A bogme to svakako neće riješiti tablet. To je stanje svijesti.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI