Neovisni novinarski portal
5.8.2021.

Post Tagged with: "Konzervatorski odjel"

Početkom građevinskih radova okončani su gotovo dva desetljeća dugi prijepori oko izgradnje stambeno poslovne građevine na mjestu bivše gradske ribarnice, podignute na mjestu gdje je od 14. stoljeća do bombardiranja u Drugom svjetskom ratu bio samostan sv. Dominika.

Ispostavilo se da su glasine kako za koji dan kreće gradnja poslovno-stambenog objekta na mjestu Stare peškarije u Šibeniku zapravo samo – glasine. Iz Ministartva kulture javljaju kako je novi projekt investitora tek u postupku izdavanja konzervatorskog mišljenja.

Iako su se tijekom proljeća djelatnici Konzervatorskog odjela u Šibeniku žalili na pritiske i prijetnje raspuštanjem zbog njihove neopustljivosti prema gradnji stambeno-poslovnog objekta na šibenskoj staroj Peškariji, Ministarstvo kulture smjenu pročelnice Živane Stošić objašnjava – ‘osobnim, zdravstvenim razlozima’!

Više nema nikakve zapreke za gradnju stambeno-poslovne zgrade na šibenskoj staroj Peškariji. U projekt Ive Vojnovića unesene su tražene preinake i Konzervatorski odjel je investitoru Jadran Kapitalu 24. rujna izdao posljednji dokument koji mu treba da započe gradnju.

Unatoč smjeni na čelu Konzervatorskog odjela Ministarstava kulture u Šibeniku, sve je izvjesniji početak gradnje poslovno-stambenog kompleksa na šibenskoj Staroj peškariji.

Na upit o dvama oprečnim konzervatorskim elaboratima koje su 2008. i 2014. godine, sukladno željama naručitelja Grada Šibenika, izradili stručnjacimr. sc. Josip Ćuzela, prof i dr.sc. Ivo Šprljan, d.i.a. Ministarstvo kulture odgovara da oni još nisu službeno razmotreni, niti verificirani, a s obzirom na nacionalnu važnost tvrđave Sv. Nikola konzervatorski elaborat treba biti izrađen i prihvaćen od strane nadležnog Konzervatorskog odjela.

Iako je konferencija za novinare održana pod naslovom ‘Javnost ima pravo znati’, ‘Konzervatorski elaborat s načelnim smjernicama obnove i smjernicama za korištenje renesansne tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante’ su odbili ustupiti novinarima.

U priopćenju Šibensko-kninska županija ističe kako je financirala izradu konzervatorskog elaborata za tvrđavu sv. Nikole, no ne navode se njezine pojedinosti ni tko ju je, kada i za koliko novca izradio…

Nakon niza skandala, prijava i istrage Uskoka koji su posljednjih mjeseci tresle Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Šibeniku, došlo je do najavljivane smjene na čelu institucije. Potvrđeno nam je to iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku donijelo je rješenje da se kupalište Jadrija stavlja pod preventivnu zaštitu. Zaštita će potrajati do 21. svibnja 2017., odnosno do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra – javljaju iz Šibenske gradske uprave.

Ministarstvo kulture bespovratno je Gradu Šibeniku dodijelilo 100.000 kuna za početak građevinske sanacije tvrđave sv. Nikole. O zaštiti ovog spomenika kulture razgovarali smo s uglednim stručnjakom, povijesničarem umjetnosti dr. Josipom Belamarićem, voditeljem Centra Cvito Fisković Instituta za povijest umjetnosti u Splitu.

Ministarstvo kulture u današnjem odgovoru Tris.com.hr-u otklanja sve dvojbe: Investitor ne treba čekati prethodno odobrenje niti neku drugu dozvolu konzervatra da bi nastavio geomehaničko istraživanje tla ili bušenje za potrebe…