Neovisni novinarski portal
1.5.2024.
KULTURA
Jadrijske kabine u Registru kulturnih dobara

Jadrijske kabine u Registru kulturnih dobara

Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku donijelo je rješenje da se kupalište Jadrija stavlja pod preventivnu zaštitu. Zaštita će potrajati do 21. svibnja 2017., odnosno do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra – javljaju iz Šibenske gradske uprave.

Jadrija (Foto H. Pavić) (26)

– Na predmetno dobro primjenjuje se Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu preventivno zaštićenih dobara.

Kupalište Jadrija sagrađeno je 1922.g. na nekadašnjem otočiću Jadrija koji je u tu svrhu nasut i povezan s kopnom. U početku se sastojalo samo od kabina na sjeveroistočnom dijelu podijeljenih na muško i žensko krilo. Na kupalištu su dograđivane nove kabine, a tridesetih godina 20.st. zadružnim kapitalom dograđeno je cijelo jugozapadno krilo kupališta. Oba krila predstavljaju izvornu urbanističku koncepciju prostora. Tijekom II. svjetskog rata dio kabina je srušen, potom ponovno izgrađen.

Kupalište Jadrija primjer je plažnih objekata koji su građeni u duhu hrvatske moderne između dva svjetska rata, a koje je u načelu sačuvalo izvornu arhitektonsko-urbanističku koncepciju – stoji u priopćenju Ureda gradonačelnika.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI