Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KULTURA
Ministarstvo kulture: Jadran Kapitalu ne treba dozvola za bušenje peškarije!

Ministarstvo kulture:
Jadran Kapitalu ne treba dozvola za bušenje peškarije!

Ministarstvo kulture u današnjem odgovoru Tris.com.hr-u otklanja sve dvojbe: Investitor ne treba čekati prethodno odobrenje niti neku drugu dozvolu konzervatra da bi nastavio geomehaničko istraživanje tla ili bušenje za potrebe stambeno-poslovne zgrade na Staroj peškariji, niti će zamjerke Hrvatskog vijeća za kulturna utjecati na već izdane dozvole i suglasnosti.Unatoč zabrani, nastavlja se bušenje na Peškariji (Foto H. Pavić) (6) - kopija

Investitor je od početka tvrdio da mu dozvola ne treba, neki konzervatori da mu treba, a pročelnik Konzervatorskog odjela nije znao i za svaki slučaj je prošlog petka izdao rješenje o obustavi radova. U međuvremenu probušeno osam metara mulja i izvođaču, tvrtci Conex-St se pokvarila bušilica, pa su radovi i obustavljeni. Ministarstvo kulture u današnjem odgovoru Tris.com.hr-u otklanja sve dvojbe: bušenjem se ne mogu  prouzročiti promjene na kulturnom dobru ili u neposrednoj blizini, niti narušiti cjelovitost kulturnoga dobra, ne radi se o početku gradnje, pa stoga  investitor nije dužan čekati prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela.

Evo odgovora glasnogovornice Ministarstva kulture na pitanje o bušenju peškarije u cijelosti: Investitor je prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99, NN 151/03; NN 157/03 Ispravak, NN 87/09, NN 88/10, NN 61/11 , NN 25/12, NN 136/12 , NN 157/13 ) čl. 61. ishodio posebne uvjete zaštite za izgradnju zgrade unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Šibenika te je uvjete ispoštovao izradom idejnog odnosno glavnog projekta. U tijeku izrade izvedbenog projekta nužno je izvršiti geomehaničko ispitivanje tla, za što otvara sondu, kako bi iznašao adekvatan sustav temeljenja zgrade na terenu te primijenio adekvatnu vrstu temeljenja s prikazom u izvedbenom projektu. Kako se ne radi o radnjama koje bi mogle prouzročiti promjene na kulturnom dobru, kao i u njegovoj neposrednoj blizini, odnosno koje bi mogle narušiti cjelovitost kulturnoga dobra, kao niti o početku gradnje na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline, investitor nije dužan zatražiti prethodno odobrenje prema čl. 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Po izradi izvedbenog projekta, usklađenog sa glavnim projektom i posebnim uvjetima zaštite, investitor je dužan ishoditi Prethodno odobrenje za gradnju od nadležnog konzervatorskog odjela te ga izvijestiti o početku građenja.2014.02.12-3

Nadalje, od Ministarstva kulture tražili smo informaciju o zaključcima Hrvatskog vijeća za kulturna dobra sa 62. sjednice od 21. veljače ove godine koji se tiču peškarije. Kulturno vijeće je raspravljalo o gradnji stambeno-poslovne zgrade i, uz određene zamjerke i prijedloge, je ocijenilo projekt prihvatljivim.

Hrvatsko vijeće za kulturna dobra na svojoj 62. sjednici razmatralo je projekt izgradnje poslovne građevine na prostoru bivše Peškarije u Šibeniku te je ocijenjeno da kompozicija masa budućeg kompleksa, kao i njihov volumen, odgovaraju kriterijima usklađenosti s fizičkim i povijesnim kontekstom. S druge strane, artikulacija pročelja na gornjim katovima ocijenjena je neadekvatnom u smislu pretjerane dinamičnosti pa se predlaže dopuna u smislu izrade varijantnih prijedloga obrade pročelja (materijal, tonalitet, fenestracija). Napominjemo da je Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, propisano da je Hrvatsko vijeće za kulturna dobra savjetodavno tijelo Ministarstva kulture te da su njihova mišljenja, prijedlozi i zaključci samo savjetodavnog karaktera i ne ulaze u preispitivanje već ishođenih dozvola i suglasnosti nadležnih tijela, stoji u odgovoru Ministarstva kulture koji potpisuje glasnogovornica Nataša Petrinjak.

Kako god, za sada se još uvijek ne može reći kada će i hoće li gradnja na peškariji početi. Pitanje je koliko će trajati geomehanički istražni radovi i što će ustanoviti. Do sada je svrdlo bušilice probilo osam metara tla i naišlo je samo na mulj. Ne nađe li ubrzo čvrstog uporišta za temelje, može doći u pitanje isplativost projekta. Naiđe li ipak na stijenu, investitor treba čekati izvedbeni projekt i Prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela.  Teško je, međutim, vjerovati da će Konzervatorski odjel izdati odobrenje dok ga istražuje Uskok. Ne treba zaboraviti ni da su na pitanje novinara iz Ministartva već potvrdili da su protiv konzervatora koji je radio posebne uvjete i potpisivao druge dokumente vezane za projekt ‘već poduzeli određene korake’, čime su zapravo priznali da s radom Odjela nije sve čisto. U međuvremenu iz tabora protivnika projekta stižu nove sumnje i optužbe, o tome da nije usklađen s Konzervatrskim eleboratom iz 1999. godine, koji kaže da se može graditi samo do litice, ni sa Posebnim uvjetima, koji  propisuju obvezu da se omogući vizualni doživljaj sačuvanog segmenta gradskog bedema…  Teško je stoga očekivati da će Prethodno odobrenje biti izdano dok se ne otklone sve sumnje. Tim više što će s njima, gotovo sigurno, biti upoznat i sam predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, koji će u petak boraviti u Šibeniku kao gost Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ koje je najglasnije upozoravalo na problem.  PICNoch01Peškarija - samostanski vrt (3)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI