Neovisni novinarski portal
16.6.2021.

Post Tagged with: "Stara peškarija"

Početkom građevinskih radova okončani su gotovo dva desetljeća dugi prijepori oko izgradnje stambeno poslovne građevine na mjestu bivše gradske ribarnice, podignute na mjestu gdje je od 14. stoljeća do bombardiranja u Drugom svjetskom ratu bio samostan sv. Dominika.

Ispostavilo se da su glasine kako za koji dan kreće gradnja poslovno-stambenog objekta na mjestu Stare peškarije u Šibeniku zapravo samo – glasine. Iz Ministartva kulture javljaju kako je novi projekt investitora tek u postupku izdavanja konzervatorskog mišljenja.

Iako su se tijekom proljeća djelatnici Konzervatorskog odjela u Šibeniku žalili na pritiske i prijetnje raspuštanjem zbog njihove neopustljivosti prema gradnji stambeno-poslovnog objekta na šibenskoj staroj Peškariji, Ministarstvo kulture smjenu pročelnice Živane Stošić objašnjava – ‘osobnim, zdravstvenim razlozima’!

Više nema nikakve zapreke za gradnju stambeno-poslovne zgrade na šibenskoj staroj Peškariji. U projekt Ive Vojnovića unesene su tražene preinake i Konzervatorski odjel je investitoru Jadran Kapitalu 24. rujna izdao posljednji dokument koji mu treba da započe gradnju.

Unatoč smjeni na čelu Konzervatorskog odjela Ministarstava kulture u Šibeniku, sve je izvjesniji početak gradnje poslovno-stambenog kompleksa na šibenskoj Staroj peškariji.

Fafarinka ili kostelić? Svejedno. Više je nema. Rušenjem fafarinke započelo je ostvarivanje ‘vizije dodavanja nove vrijednosti ka poboljšanju kvalitete života’.

Ministarstvo kulture u današnjem odgovoru Tris.com.hr-u otklanja sve dvojbe: Investitor ne treba čekati prethodno odobrenje niti neku drugu dozvolu konzervatra da bi nastavio geomehaničko istraživanje tla ili bušenje za potrebe…

Stroj tvrtke Conex-ST u ponedjeljak ujutro nije nastavio bušiti tlo na peškariji. Geomehaničko istraživanje za potrebe izgradnje stambeno-poslovnog objekta nije zaustavljeno zbog zabrane Konzervatorskog odjela, izdanog u petak popodne, već zbog kvara na bušilici. – Prestali smo raditi zbog kvara na stroju. Nikakvu zabranu još pismeno…

Pojašnjavajući poziciju Jadran Kapitala d.d., tvrtke koja kani investirati u gradnju luksuznih stanova i poslovnih prostora na peškariji član uprave uprave Miroslav Jeličić Purko rekao je da, unatoč nekadašnjim opstrukcijama, […]

– Pitam se, kad je tako nešto moguće na katedrali koju štiti UNESCO, što je sve moguće na crkvama koje nemaju tu zaštitu i spomenicima koji nisu katedrala? – rekao je na tribini Društva konzervatora Hrvatske i Društva za…

Unatoč zabrani Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, radnici tvrtke Conex nastavili su i u subotu s bušenjem, odnosno s geomehaničkim istražnim radovima za potrebe gradnje stambeno-poslovnog objekta na Peškariji u šibenskom Docu.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture zabranio je nastavak geomehaničkih istražnih radova koje je tvrtka Conex započela u petak ujutro za potrebe gradnje stambeno-poslovnog objekta na Peškariji u šibenskom Docu.