Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Konzervatori zaustavili bušenje Peškarije

Konzervatori zaustavili bušenje Peškarije

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture zabranio je nastavak geomehaničkih istražnih radova koje je tvrtka Conex započela u petak ujutro za potrebe gradnje stambeno-poslovnog objekta na Peškariji u šibenskom Docu.

Geomehanički istražni radovi na Peškariji (Foto H. Pavić)

– Neki kažu da je za te geomehaničke istražne radove potrebna dozvola konzervatora, a drugi da nije. Da budemo sigurni, mi pišemo nalog za obustavu radova. Investitoru ne bi trebalo predstavljati problem zatražiti još i tu dozvolu – rekao nam je pročelnik Konzervatorskog odjela Marko Menđušić.

Peškarija se nalazi na ostacima dominikanskog samostana, koji je razrušen u savezničkom bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, a bio je podignut na nasipu nastalom od kamenja i drugog otpada koji je nabacan na mulj tijekom gradnje starog Šibenika. Samostan je imao samo prizemlje i kat, a na njegovom mjestu se planira sagraditi zgrada sa čak tri kata, pa joj, naravno, trebaju i bolji temelji. Radnici Conexa su dopremili stroj kojim su htjeli bušiti tlo, kako bi se ispitala svojstva materijala i kako bi se onda znalo projektirati sigurne temelje buduće zgrade.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI