Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KRONIKA 112
Planirani stambeno-poslovni objekt na rivi jedan je od glavnih kamena spoticanja šibenskog Konzervatorskog odhjela (Foto/Simulacija: Jadran Kapital)

Unatoč zabrani konzervatora, prva bušotina na Peškariji dosegla pet metara dubine:
‘Krivi su novinari!’

Planirani stambeno-poslovni objekt na rivi jedan je od glavnih kamena spoticanja šibenskog Konzervatorskog odhjela (Foto/Simulacija: Jadran Kapital)

Unatoč zabrani Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture,  radnici tvrtke Conex nastavili su i u subotu s bušenjem, odnosno s geomehaničkim istražnim radovima za potrebe gradnje stambeno-poslovnog objekta na Peškariji u šibenskom Docu.Unatoč zabrani, nastavlja se bušenje na Peškariji (Foto H. Pavić) (7) - kopija

– Nikakvu zabranu nismo dobili – rekao nam je Miroslav Jeličić Purko, predstavnik društva Jadran Kapital koje je angažiralo Conex za istražne radove.

Jeličić Purko  tvrdi da za ovakve poslove nikad nije bila potrebna dozvola i da konzervatorski odjel u Šibeniku do sada nije izdao niti jednu. – Tvrtka Conex koja je izvodila sondažne radove na Stradunu i u svim povijesnim jezgrama nikada nije trebala dozvolu za takvu vrstu radova. Nažalost, novinari su opet krivi za dozvolu. Također, treba napomenuti da mišljenje Vijeća za kulturna dobra nije obvezujuće. Projekt Vulin-Ileković je dobio pozitivno misljenje, pa ipak nikad nije dobio dozvole – objašnjava u svom očitovanju Jeličić Purko.

Svoju tvrdnju da su novinari krivi za zabranu istražnih radova na Peškariji Jelačić Purko potkrijepljuje i elektronskom porukom koju je dobio od pročelnika Konzervatorskog odjela kojom obrazlaže odluku.

– Poštovani gospodine, vjerojatno ste upoznati kako nas zbog gradnje na Peškariji razvlače novinari, u čemu, nažalost, sudjeluju i neke kolege iz našeg Odjela. Tražili smo, stoga, očitovanje o projektu i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra. Znam da je njihovo mišljenje pozitivno, ali još nemamo službenu zabilješku. Nastojat ću to požuriti, a Vas molim za nekoliko dana strpljenja – stoji u Menđušićevoj poruci koju je Trisu proslijedio Jeličić Purko.

‘Neke kolege iz našeg odjela’ tvrde, pak, da je za početak bilo kakvih radova na Peškariji, istražnih ili nekih drugih, potrebno da Konzervatorski odjel  izda dokument koji se zove ‘prethodno odobrenje’, a investitor Jadran Kapital taj dokument još nema.

Miroslav Jeličić Purko također tvrdi da su zatražili dozvolu za sondažne radove, ali da odgovor nikad nisu dobili.

Kako nam je kazao, prva bušotina na Peškariji dosegla je već u petak pet metara. Na 3,5 metara svrdlo je naišlo na morsku vodu, a na četiri metra mulj. S obzirom na karakteristike litice i okolnih stijena moguće je da ispod ima i 15 metara mulja, što može stvoriti dodatne troškove i probleme u konstruiranju temelja buduće zgrade, te dovesti u pitanje isplativost projekta.  Bušenje će nastaviti i u nedjelju, a za sada se ne izjašnjavaju što će biti u ponedjeljak kad poštom zaprime zabranu radova koju je Konzervatorski odjel napisao u petak.

Unatoč zabrani, nastavlja se bušenje na Peškariji (Foto H. Pavić) (6) - kopija

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI