Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
‘Investitori’ na peškariji srušili fafarinku – jedno od većih stabala u Šibeniku

‘Investitori’ na peškariji srušili fafarinku – jedno od većih stabala u Šibeniku

Sa šibenske rive zauvijek nestalo veliko stablo fafarinke ili kostele: ‘investitori’  koji tamo žele graditi stambenu zgradu prepilili su i oborili to drvo, jedno od posljednjih u tom dijelu Šibenika. Najavljena gradnja zgrade koja je uznemirila veći dio Šibenčana i stručne javnosti diljem Hrvatske, tako je dobila i svoju prvu žrtvu: jedno lijepo stablo. Nakon bušenja šibenske stare jezgre, sada je i obaranje stabla na vrlo znakovit način pokazalo kakvu dobrobit Šibenčani mogu očekivati od ovog slučaja. Neki ovo stablo zovu fafarinka, a neki kostela. Svejedno. Više ga nema. Rušenjem fafarinke  je tako započelo ostvarivanje ‘vizije dodavanja nove vrijednosti ka poboljšanju kvalitete života’, kako su isticali investitori.

Stablo na peškariji dok je još bilo živo, odnosno prije nekoliko sati

Stablo na peškariji dok je još bilo živo, odnosno prije nekoliko sati

Rušenje stabla nije naišlo na odobravanje Šibenčana koji su tuda prolazili dok su ga obarali. No zaludu. Od njega je ostala samo žalosna hrpa mrtvog granja.

Rušenja stabla se dotakao i šibenski novinar Mario Marotti koji je na svom Facebook profilu  napisao: ‘Odzvonilo i staroj fafarinki iz samostanskog vrta sv. Dominika. Mislim da je to bilo drugo najveće stablo u Šibeniku, posli onoga isprid Kneževe palače i Jadrana’.

On je ukazao i na  čl. 37.  Odluke o komunalnom redu: “Članak 37. Posebno se zabranjuje sječa, rezanje i uklanjanje rijetkog ili za ovo područje karakterističnog i hortikulturno vrijednog drveća.”

Ovaj događaj je izazvao snažne reakcije i komentare na društvenim mrežama, uglavnom poput ovakvog : ‘…pilaju i ruše stoljetno stablo iza Peškarije…  koliko samo ptica tu živi… tuga mi je teška… pa kakvi smo mi to…”

Nije poznato da su komunalni redari reagirali u ovom slučaju. No to nije neobično, s obzirom da gradski čelnici podržavaju ovaj projekt, za razliku od mnogih građana grada kojemu su na čelu.

Odzvonilo fafarinki (3)

Stablo poslije…. žalosna hrpa granja

Kako bilo da bilo, fafarinke više nema. Rušenjem stabla započelo je ostvarivanje ‘vizije dodavanja nove vrijednosti ka poboljšanju kvalitete života’, kako investitor Jadran Kapital naziva gradnju zgrade s luksuznim stanova na peškariji. Od nove vrijednosti za sada imamo srušeno stablo i osam metara duboku rupu koju je je za potrebe geomehaničkog istraživanja tla prošlog tjedna uspio napraviti stroj prije nego se pokvario.

Koliko je ovo stablo važno ljudima, zbog plodova, ugodnog ljetnog hlada itd., govori i činjenica da za fafarinku u Hrvatskoj ima mnoštvo imena. Wikipedija  navodi mnoštvo hrvatskih naziva za ovu vrstu, abecednim redoslijedom: balačinka, čiburić, ćići borići, drenjula, fafarikul, fafarikule, fafarinka, fafarika, farikul, gangulić, glandulić, glangulić, grangulić, haharinka, kastanjuole, kompriva, koprivac, koprina, kopriva, kopriva stup, koprivić, koprivnjak, koprna, koprnja, koprva, kostanja, kostanjula, kostela, kostelić, kostelj, kostelja, koster, kostila, kostilja, kostjela, kostrila, košćela, košćela crna, košćil, koštel, koštela, koštil, kršanac, kupriva, ladonja, landonja, ledonja, lidonja, pelegrinka, pokriva, pokrivići, pokrova, popriva, poprivić, taferikola. Latinski naziv je Celtis australis. 

Europski koprivić, Celtis australis, kaže Wikipedija, pretpostavlja se, bio lotos starih, čiji su plod Herodot, Dioskorid i Teofrast opisali kao sladak, ukusan i zdrav.Homerov Odisej spominje “jedače lotosa” i “lotos” u Odiseji, Knjiga IX. Plodovi i njihovo djelovanje opisani su u Tennysonovoj pjesmi Jedači lotosa.

S ovog šibenskog stabla više nitko neće jesti plodove.

Odzvonilo fafarinki (2)

Investicija: mrtvo stablo i stroj koji je probušio rupu duboku 8 metera

Tags:

VEZANE VIJESTI