Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA
Tvrđava sv. Nikole koristit će se isključivo kao kulturno dobro – ostali sadržaji u Minerskoj?

Tvrđava sv. Nikole koristit će se isključivo kao kulturno dobro – ostali sadržaji u Minerskoj?

– Šibensko-kninska županija financirala je izradu konzervatorskog elaborata za tvrđavu sv. Nikole, prema kojemu se novi minimalni sadržaji trebaju prilagoditi zatečenoj arhitekturi, a tvrđava sv. Nikole sačuvati u današnjem obliku s minimalnim intervencijama koje bi imale za cilj korištenje tvrđave kao kulturnog dobra, bez unošenja novih sadržaja – tvrdi se u priopćenju iz Šibensko-kninske županije.

Tvrđava sv. Nikole
Županija u današnjem priopćenju za javnost ističe kako je financirala izradu Konzervatorskog elaborata za tvrđavu sv. Nikole s načelnim smjernicama obnove i smjernicama za korištenje renesansne tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante.

– Zadatak ovog elaborata bio je određivanje mjera zaštite za potrebe budućeg korištenja tvrđave s nužno potrebnim zahvatima bez unošenja novih sadržaja u tvrđavu. Tvrđava sv. Nikole je vrlo vrijedan spomenik fortifikacijskog graditeljstva. Na tvrđavi je sačuvan, do naših dana, veliki dio izvorne renesansne fortifikacijske arhitekture. Tvrđavi treba sačuvati karakter pomorske utvrde, a novi minimalni sadržaji trebaju se prilagoditi zatečenoj arhitekturi.

Prijedlog konzervatorskog elaborata je da se tvrđava sv. Nikole sačuva u današnjem obliku s minimalnim intervencijama koje bi imale za cilj korištenje tvrđave kao kulturnog dobra bez unošenja novih sadržaja. Popratni sadržaji, nužni za daljnju turističku valorizaciju tog područja, realizirati će se na području bivše vojarne Minerska. Planiran je i spoj tvrđave na šetnicu što će bitno pridonijeti daljnjoj turističkoj valorizaciji izgrađene šetnice i Kanala sv. Ante. Konzervatorski elaborat je osnova za izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu tvrđave – stoji u priopćenju koje potpisuje dipl. ing. Novica Ljubičić, v.d. pročelnika Ureda župana.

U priopćenju se ne ističu imena autora navedenog konzervatorskog elaborata niti njegove pojedinosti, a nigdje nije istaknuto ni kada je izrađen i koliko je koštala njegova izrada.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI