Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Konzervatorski elaborati za sv. Nikolu su tek želje naručitelja

Konzervatorski elaborati za sv. Nikolu su tek želje naručitelja

 Na upit o dvama oprečnim konzervatorskim elaboratima koje su 2008. i 2014. godine, sukladno željama naručitelja Grada Šibenika, izradili stručnjacimr. sc. Josip Ćuzela, prof i dr.sc. Ivo Šprljan, d.i.a. Ministarstvo kulture odgovara da  oni još nisu službeno razmotreni, niti verificirani, a s obzirom na nacionalnu važnost tvrđave Sv. Nikola konzervatorski elaborat treba biti izrađen i prihvaćen od strane nadležnog Konzervatorskog odjela.Tvrđava sv. Nikole (Foto H. Pavić) (1)

Naime, to što su 2008. godine stručnjaci napisali da je ‘široka je lepeza mogućih novih sadržaja’ tvrđave sv. Nikole (do raznih odgovarajućih sadržaja raznih tipova ugostiteljske djelatnosti, caffe bar, restoran, receptivno informacijski punkt za dva nacionalna parka, muzeja podvodne arheologije, prostora za izvođenje koncerata i dramskih predstava, kasina, suvenirnica, akvarija i drugih sličnih djelatnosti’) ili što su sada napisali da je ‘cilj korištenje tvrđave kao kulturnog dobra bez unošenja novih sadržaja’, ne znači apsolutno ništa.  Odnosno, ništa više osim želja naručitelja elaborata.

 ’Smatramo da eventualni sadržaji koji bi mogli biti smješteni u prostore tvrđave sv. Nikole moraju biti u skladu s njenim statusom nacionalnog kulturnog dobra od iznimne vrijednosti. Jednostavnim riječima, muzejski i kulturni sadržaji – da, kockarnice – ne. Dobar primjer je nedavno obnovljena tvrđava Sv. Mihovila s pozornicom, a koja će imati i muzejski postav’, kažu iz Ministarstva kulture na upit Trisa kako kako je moguće da se dva rada istih uglednih stručnjaka toliko razlikuju da, ovisno o željama naručitelja – investitora, u jednom na tvrđavi predviđaju kockarnice i restorane, a u drugom u ime zaštite renesansnog spomenika otklanjaju mogućnost unošenja bilo kakvog sadržaja.

Društvo konzervatora: Etičko pitanje

– Ukoliko se doista dokaže da je elaboratima na posve različite načine tretirana revitalizacija tvrđave, uključujući mogućnost unošenja novog ili neprimjerenog sadržaja na tvrđavu Svetog Nikole, to je pitanje koje prije svega treba razjasniti Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine. Ovdje mogu samo dodati da će Društvo konzervatora Hrvatske na svom prvom godišnjem radnom okupljanju bez odlaganja donijeti Etički kodeks hrvatskih konzervatora kako bismo u budućnosti izbjegli značajnije stručne prijepore i ujednačili metodologiju struke – odgoviorio je na isto pitanje Ivo Glavaš, predsjednik Društva konzervatora Hrvatske

Sv. Nikola (Foto H. pavić)

Ministarstvo kulture zamolili smo i za pojašnjenje značenja elaborata i njihova financiranja.

– Elaborat može biti izrađen od pravne i fizičke osobe koja posjeduje Dopuštenje za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prema čl. 100 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kao i od strane djelatnika konzervatorskih odjela. Obično se radi o suradnji. Sama izrada elaborata sa smjernicama ne znači da je elaborat i prihvaćen i verificiran. S obzirom na nacionalnu važnost tvrđave Sv. Nikola konzervatorski elaborat treba biti izrađen i prihvaćen od strane nadležnog Konzervatorskog odjela. Što se tiče financiranja izrade elaborata, zbog obima opsega, u njemu mogu sudjelovati zainteresirani subjekti (Grad, Županija). Smjernice za uređenje i obnovu tvrđave sv. Nikole u Šibeniku donijet će se na stručnom kolegiju nadležnog konzervatorskog odjela, što uključuje i posebne mjere zaštite, nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije, a tek nakon usuglašavanja svih detalja vezanih uz projektnu dokumentaciju i korištenje tvrđave kao spomenika kulture, moguće je izdavanje Posebnih uvjeta zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predmetni Konzervatorski elaborat za tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku nije još službeno razmotren, niti verificiran, iako je djelomično izrađen i od djelatnika nadležnog odjela. Kao što je već navedeno, konačne smjernice za uređenje, obnovu i korištenje biti će utvrđene u zakonskom roku, a u čitavom tom postupku konzervatorski elaborat je značajan kao doprinos valorizaciji kulturnog dobra i pomoć za stručno razmatranje prije izdavanja Posebnih uvjeta zaštite – napisala je u odgovoru na pitanje o izradi elaborata glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Tvrđava sv. Nikole (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI