Neovisni novinarski portal
28.4.2024.
pomorsko dobro / županija
Za sidrište u uvali Kosirina javio se samo obrt Cepelin iz Zagreba!

Za sidrište u uvali Kosirina javio se samo obrt Cepelin iz Zagreba!

Kad smo prije mjesec dana obavijestili javnost da je županijski Odjel za pomorstvo, promet i otočni razvoj 4. prosinca 2023. objavio Javni poziv za davanje ovlaštenja za ishođenje lokacijske dozvole za sidrište u uvali Kosirina na Murteru, na inicijativu zainteresiranog, potencijalonog koncesionara, anonimnog, zagrebačkog obrta Cepelin, u vlasništvu Anamarije Matić, jedan od naših prigovora je bio netransparentnost postupka. Jer, javni poziv je objavljen samo na službenim mrežnim stranicama županije, odnosno njezinog Upravnog dojela za pomorstvo, promet i otočni razvoj. Zašto ne i na službenim stranicama općina Tisno i Murter-Kornati kojima uvala Kosirina administrativno i pripada? Vjerovali smo da bi to pridonijelo većoj vidljivosti javnog poziva, a možda potaknulo i nekog lokalnog poduzetnika i investitora da se javi i natječe za sidrište u Kosirini. Ovako, osim Cepelina na javni poziv se baš nitko drugi nije javio…

Kako smo saznali od Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko-kninske županije, “na objavljeni javni poziv za davanje ovlaštenja za ishođenje lokacijske dozvole za zahvat u prostoru: sidrište u uvali Kosirina, otok Murter, KLASA: 342-05/23-04/117, URBROJ: 2182-04/1-23-2 od 4. prosinca 2023. godine iskazan je interes za dobivanje ovlaštenja za ishođenje predmetne lokacijske dozvole od strane jedne stranke i to CEPELIN, obrta za trgovinu, usluge i ugostiteljstvo, vl. Anamarija Matić iz Zagreba, Velikopoljska 2a.”

Temeljem Cepelinovog iskazanog interesa za ishođenje lokacijske dozvole Upravni odjel za pomorstvo donio je 21. prosinca 2023. godine Odluku o ovlaštenju za ishođenje lokacijske dozvole, KLASA: 342-05/23-04/117, URBROJ: 2182-04/1-23-4 te ovlastio obrt CEPELIN da u ime i za račun Šibensko-kninske županije ishoduje predmetnu lokacijsku dozvolu, navela je u očitovanju na naš upit savjetnica za pomorsko dobro i koncesije ŠKŽ Ines Čorak.

Kad je, pak, riječ o uvjetima koncesije, koncesijskoj naknadi i roku na koji se koncesija daje, obavijestili su nas da je ishođenje lokacijske dozvole zapravo tek preduvjet za pokretanje postupka dodjele koncesije, utvrđivanje početnog iznosa koncesijske naknade te rok koji će se utvrditi tek u daljnjem postupku, sukladno Zakonu o koncesijama.

Sada je, dakle, jasno da u ovom postupku obrt Cepelin nema konkurencije, i ukoliko sami ne odustanu mali su izgledi da koncesiju na sidrište u jednoj od najljepših murterskih i jadranskih uvala i ne dobiju.

Cepelin, obrt za trgovinu vlasništvo je Anamarije Matić, diplomirane ekonomistice iz Zagreba ( Velikopoljska 2 a ), osnovan 17. siječnja 2000. godine i registriran u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Odjel za gospodarsku djelatnost i rad, Zagreb. U 2022. godini imali su ukupan prihod od 1.316.138 eura,a dobit 27.521 euro. Trenutno nisu u blokadi, ali su bili 2017. godine. Imaju kratoročne obveze od 542.173 eura, a  dugoročne od 625.639 te potraživanja od kupaca u iznosu od 230.792 eura. Obrt trenutno zapošljava 27 radnika, a bruto plaća u Cepelinu iznosi mizernih 699 eura (!?)

Evidentno se ne radi o nikakvom moćnom investitoru, pa je to odmah na Murteru pokrenulo spekulacije za koga zapravo Cepelin nastupa i tko se krije iza imena ovog zagrebačkog obrta. Jer, kod nas naprosto ništa nije onako  kako se javno predstavlja…

Podsjetimo da je Šibensko-kninska Županijska skupština za ovu istu lokaciju 2020. godine donijela Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru za potrebe postavljanja sidrišta u uvali Kosirina na Murteru. No, ona je prestala važiti 2022. godine odricanjem ovlaštenika koncesije, kako nas je nedavno informirala županijska pročelnica za pomorstvo, promet i otočni razvoj Martina Rak. Tadašnji koncesionar je počeo radove na sidrištvu, ali je istodobno nelegalno naplaćivao sidrenje brodova i zbog toga bio više puta novčano kažnjen, pa je na kraju od koncesije odustao.

Inače, prema navodima županijske pročelnice za prostorno uređenje i gradnju Sanje Slavice Matešić, sidrište ostaje nepromijenjeno u odnosu  na osnovno rješenje: dva sidrena polja- zapadno površine 8.248 četvornih metara sa 4 sidrena mjesta i istočno površine 10.800 kvadrata sa 6 sidrenih mjesta, dakle ukupno 10 sidrenih mjesta za privez 10 plovila do 15 metara dužine.

Sad još samo da se izjasni Županijska skupština po drugi put i Kosirina će biti legalno sidrište za brodove, svim obećanjima domaćih političara da će sačuvati prirodne resurse, bar nešto od njih, i za generacije koje dolaze…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI