Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
književno / KULTURA / POLITIKA
Brešanov mural s porukom: Skupini mladih Šibenčana trebao je tek koji mjesec, Gradu nisu bile dovoljne ni četiri godine da oda počast velikom Brešanu!

Brešanov mural s porukom:
Skupini mladih Šibenčana trebao je tek koji mjesec, Gradu nisu bile dovoljne ni četiri godine da oda počast velikom Brešanu!

Kad vlast neće, šibenska mladost hoće! Zahvaljujući inicijativi mladih okupljenih oko projekta “Šibenik, grad književnosti”, na Šubićevcu, šibenskoj gradskoj četvrti gdje je živio i stvarao veliki hrvatski pisac i jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara, Ivo Brešan, uskoro će biti završen mural s njegovim likom i jednom od za njega karakterističnih poruka. U poruci stoji: “Imaš, recimo, razumna čovjeka, čvrsta značaja i visoko etičkih načela, ali daj mu neki komadić vlasti i više ga ne možeš prepoznati.”

Nema te vlasti koja se u Brešanovim riječima ne prepoznaje, pa se i šibenska, izgleda, našla pogođena tekstom uz Brešanov lik na zidu zgrade koja gleda prema onoj u kojoj je i živio s obitelji. Srećom, pa se aktualna šibenska nomenklatura nakon zatezanja i odugovlačenja s odobravanjem murala, dakako, zbog “sporne” poruke, ipak izdigla iznad tako prizemne,uskogrudne i egocentrične taštine. Kako saznajemo, naposljetku je “prošla” izvorna idejna zamisao autora Marka Svrake, šibenskog umjetnika,  grafičara i muralista s diplomom Umjetničke akademije u Splitu.
I tako je Šibenik napokon, zahvaljujući jednoj neformalnoj skupini mladih ljudi s izraženim senzibilitetom za književnost, ovim intrigantnim muralom odao počast Brešanu koji je svojim djelima zadužio hrvatsku i europsku književnost. Grad je u tome bio tek promatrač i umalo – cenzor! Gradonačelnik kaže da o tome nije informiran. Ali, ne bi mu poruka smetala, tvrdi…

Skupini mladih Šibenčana od ideje do realizacije zamisli trebalo je tek nekoliko mjeseci, Gradu nije bilo dovoljno ni gotovo četiri godine da na primjereni način iskaže poštovanje prema ostavštini velikog pisca.
Zasluge za Brešanov mural na Šubićevcu idu prije svega studentici Danijeli Grubišić koja je pokrenula projekt “Šibenik, grad književnosti” s ciljem, kako je izjavila, da se potakne novu generaciju mladih na čitanje, napose autora iz vlastite sredine, a mural je tek gesta izražavanja počasti jednom od najvećih koji je svoju sredinu odavno nadrastao, ali nikad iz nje nije otišao. Projektu, u okviru kojeg se organiziraju, također, predavanja i rasprave, potporu pružaju šibenska udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, a sufinanciran je sredstvima EU iz programa Europske snage solidarnosti.

Šibenik još čeka otvaranje davno obećane Memorijalne Brešanove sobe u foajeu Kazališta , koje je, navodno, odgođeno zbog koronakrize. Ali je sam čin svečanog otvaranja, potkraj svibnja ove godine, na sam piščev rođendan, supstituirano javnom prezentacijom projekta “Brešanove sobe”kakva bi trebala biti kada konačno jednog dana bude dovršena, u cijelosti postavljena i otvorena za posjetitelje. A osmislili su je šibenski arhitekti Marko Paić, Ivana Lozić i Iva Cukrov, te grafički dizajner Ante Filipović Grčić.
Kada se Brešan napokon “useli” u kazališni foaje bit će tu i njegova biblioteka, radni stol i pisaća mašina koje je Kazalištu i Gradu donirao njegov sin, poznati hrvatski redatelj Vinko Brešan. Dakle, činit će se kao da je i sam Brešan tu, u svom autentičnom radnom prostoru…
No, kada će se to i dogoditi? Ravnatelj Kazališta Jakov Bilić proljetos je nemoćno izrazio nadu da bi se Memorijalna soba Ive Brešana mogla otvoriti najkasnije iduće godine, na rođendan velikog hrvatskog pisca i satiričara, 27. svibnja 2021.
Do tada, imamo bar mural na Šubićevcu s Brešanovim prepoznatljivim likom i znakovitom porukom. A oni na vlasti i ovog su puta dokazali da je ta stara misao koju je na svoj način reinterpretirao i Brešan, apsolutno točna. Davno bi Ivo Brešan imao i ulicu i spomenik i Memorijalnu sobu, i ne samo u Šibeniku, da je bio blizak vlasti, da je nekim slučajem bio “dvorski pisac”. Brešan, međutim, vlast nikad nije štedio, ni u bivšem sustavu, ni danas. A vlast voli apologete i njih nagrađuje poštvanjem i spomenicima…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI