Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
civilno društvo / EKOLOGIJA
Luka Tomac, novi predsjednik Zelene akcije (foto ZA)

‘Predsjednički izbori’ u Zelenoj akciji:
Novi predsjednik je Luka Tomac, marljivi borac za zdraviji okoliš, pravednije i ‘zelenije’ društvo

Luka Tomac, novi predsjednik Zelene akcije (foto ZA)

 Nakon ‘predsjedničkih izbora’u udruzi Zelena akcija, jednoj od najaktivnijih građanskih udruženja u Hrvatskoj (poveznica na Tris-ov tekst povodom 30 godina ZA-e) njezin novi predsjednik je njezin dugogodišnji član, aktivist, fotograf i marljivi borac za očuvanje okoliša, prostornu pravdu i bolje ‘zelenije’ društvo Luka Tomac. Protekle četiri godine je predsjednica ZA-e bila Željka Leljak Gracin.

Naime, Izborna skupština Zelene akcije izabrala je Luku Tomca za novog, osmog po redu, predsjednika Zelene akcije (ZA), nakon njegovog dugogodišnjeg aktivističkog angažmana u Zelenoj akciji.

Luka Tomac, novi predsjednik Zelene akcije (foto ZA)

 

Luka Tomac je u Zelenu akciju došao kao volonter prije više od 15 godina te je kao voditelj Aktivističke grupe Zelene akcije sudjelovao u kreiranju te provedbi brojnih javnih kampanja i akcija. Od 2012. godine, u Zelenoj akciji vodi program Klimatskih promjena što je ostao  fokus njegovog programskog rada do danas. Radio je na kampanjama poput “S.O.S za Jadran” i “Zaustavimo Plomin C”, sudjelovao na desetak UN-ovih klimatskih pregovora širom svijeta te kroz različite međunarodne projekte i kampanje uspješno povezivao stručnost na temi klimatskih promjena s kreativnim aktivizmom. Član je upravnog odbora Zelene akcije dugi niz godina, a u zadnja dva mandata obavljao je i dužnost potpredsjednika udruge. Dodatno, nekoliko je godina bio član upravnog odbora najveće globalne mreže organizacija za zaštitu okoliša, Friends of the Earth International.

Članovi Zelene akcije nakon ‘predsjedničkih izbora’ (foto ZA)

Na ovotjednoj Skupštini je izabran i novi upravni odbor Zelene akcije u sastavu:  Luka Tomac, Enes Ćerimagić, Dora Sivka, Marija Mileta, Marko Košak, Bernard Ivčić i Željka Leljak Gracin. Skupština je izabrala i novi Nadzorni odbor u sastavu: Mirela Travar, Sven Janovski i Ivan Novosel, a usvojen je i novi Strateški plan za period 2020. do 2024. godine.

Dosadašnja predsjednica Zelene akcije, Željka Leljak Gracin, nakon četiri izuzetno uspješne godina na čelu udruge, nije se ponovno kandidirala za predsjednicu, ali ostaje i dalje raditi u Zelenoj akciji. Posvetit će se, kako se ističe, daljnjem razvoju programa Pravo okoliša, vođenju mreže okolišnih pravnika, Justice & Environment, te radu u vladinu Savjetu za razvoj civilnog društva.

U protekle četiri godine zaustavljena je izgradnja spalionice otpada u Zagrebu, pokrenuto je niz  kampanja protiv štetnih projekata poput krčkog LNG terminala, dana podrška mnogim lokalnim inicijativama, a pokrenute su i nove poput inicijative “Vratite magnoliju”, itd.

Inače, na Trisu smo više puta izvještavali o radu Luke Tomca, tako i uoči objave njegove knjige  ‘Priče s prve crte klimatskih promjena’.

Luka Tomac, novi predsjednik Zelene akcije (foto ZA)

Kolaž s nekim fotgrafijama iz Tomčeve knjige

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI