Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
OTOK
S današnjeg predstavljanja /foto  TRIS/G. Šimac)

‘Rediviva Kurnata’:
Predstavljen projekt vrijedan 58 milijuna kuna

S današnjeg predstavljanja /foto TRIS/G. Šimac)

Projekt “Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati” koji je 5. listopada, godinu dana nakon pokretanja inicijative, dobio sve potrebne potvrde za provođenje, danas je službeno predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Murteru.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati, Josip Zanze, istaknuo je da je projekt vrijedan gotovo 58 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti financirano besprovatnim sredstvima Europske unije.
– Aktivnosti unutar projekta baziraju se na tri osnovne kategorije. Prva je rekonstrukcija ili izgradnja posjetiteljske infrastrukture, druga je edukacija i interpretacije, a treća kategorija je promocija i marketing. Opći cilj, dakle, cijelog programa je održivo korištenje prirodne baštine Nacionalnog parka Kornati, a misli se na prostor koji plošno zauzima Park, dok je specifičan cilj povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja – rekao je ravnatelj Zanze.

S današnjeg predstavljanja /foto TRIS/G. Šimac)

Značaj projekta “Rediviva Kurnata” za lokalnu zajednicu istaknuo je i Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.
– Kroz ovaj projekt zaposlit ćemo preko dvadeset novih ljudi. To je najvažnije, da domaći ljudi dobivaju poslove, jer znamo da imamo puno studenata koje stipendiramo i želimo da se oni vrate i rade u našem kraju. Naše najveće blago na terotorij i naša neuništena baština, ostavština naših djedova i mi to moramo čuvati kroz ovakve projekte – istaknuo je Turčinov.
Načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin, rekao je da se radi o jednom od najvećih projekata na otoku Murtetu koji je financiran europskim novcem.
– Ovaj projekt ne samo da će turistički i gospodarski oživjeti Nacionalni park Kornati, a time i otok Murter, ja bih naglasak svakako stavio i na očuvanje prirodne baštine. Jer svega ovoga ne bi bilo da prošle generacije nisu za nas čuvale prirodu na Kornatima. Nadam se da će s se s ovim projektom takva praksa nastaviti jer, na kraju krajeva, to je odgovornost svih nas – rekao je Klarin.
Trajanje projekta “Rediviva Kurnata” je do prosinca 2021. godine.

S današnjeg predstavljanja /foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI