Neovisni novinarski portal
17.6.2021.

Post Tagged with: "Nacionalni park Kornati"

‘Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati’ projekt je koji će većinom biti financiran EU novcem.

Uoči proslave 37. rođendana Nacionalnog parka Kornati stiže jedna izvrsna vijest – EU će financirati projekt Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati.

‘Rodija se dupin, šta ćemo s njin?’

Specijalci ATJ Lučko sinoć su u plićaku na otočiću Kurba Mala uništili protubrodsku sidrenu kontaktnu minu SAG zaostalu iz Drugog svjketskog rata. Mina je u nedjelju oko 9.20 sati ujutro […]

U Tisnom je danas potpisan ugovor o uređenju prezentacijskog centra nacionalnih parkova i parkova prirode kojeg će smjestiti u stari društveni dom u Betini.

Zaključak je da će se prezentacijski centar raditi u Betini nakon ljeta iz NIP sredstava, a da u njemu neće biti zastupljena prezentacija NP Kornati – stoji u priopćenju načelnika Općine Tisno Ivana Klarina.

Zapisnicima sa sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Kornati sada već bivši ravnatelj parka Robert Bobinac, zajedeno s načelnikom Općine Murter – Kornati Ivanom Boživovim i predsjednikom Udruge Kurnatari Vladimirom Skračićem, na konferenciji za novinare u Šibeniku demantirao je optužbe člana Upravnog vijeća Kornata, načelnika Općine Tisno i saborskog zastupnika Ivana Klarina.

Klarin tvrdi da ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac manipulira Murterina, uvjeravajući ih da uređenje prezentacijskog centra u Betini zapravo znači preseljenje Uprave Nacionalnog parka iz Murtera, a povod je u stvari neuspjeli pokušaj da se za se za smještaj uprave parka kupi zgrada po nerealno visokoj cijeni.

Na peticiji za Bobinca 210 potpisa – zamjenik predsjednice Općinskog vijeća Općine Murter – Kornati Mate Skračić obratio se javnosti priopćenjem kojim potporu Bobincu daje u ime mještana ne samo Murtera, nego i Betine.

Nakon višemjesečnih nesuglasica s Upravnim vijećem Javne ustanove ravnatelj Nacionalnog parka Robert Bobinac podnio je ostavku. Dok se čeka odluka resornog ministra zaštite okoliša i prirode u Murteru su pokrenuli peticiju koju je u nedjelju od 9 do 13 sati potpisalo 300 mještana, ali i gostiju.

Nacionalni park Kornati danas obilježava 34. obljetnicu proglašenja. Javna ustanova Nacionalni park Kornati tom prigodom u Murteru organizira bogati program za sve stanovnike i njihove goste.

Blic prebrojavanje ulazaka plovila u područje Nacionalnog parka Kornati koncem srpnja pokazalo je gotovo identično stanje lanjskom nautičkom posjetu.