Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze  u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Tris/H. Pavić)Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze

Betina postaje centar zaštićene prirode

Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Tris/H. Pavić)Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze
Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze  u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Tris/H. Pavić)

Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze potpisuju ugovor u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Tris/H. Pavić)

U Tisnom je danas potpisan ugovor o uređenju prezentacijskog centra nacionalnih parkova i parkova prirode koji će biti smješten u starom društvenom domu u Betini.

Radi se o prvom takvom objektu i ustanovi na širem području gdje će se na jednom mjestu prezentirati prirodne ljepote i pružati informacije o dva nacionalna parka, NP Kornati i NP Krka, te Parku prirode Vransko jezero.
Uz načelnika Općine Tisno Ivana Klarina, ugovor je ispred NP Krka potpisao ravnatelj Krešimir Šakić, ispred NP Kornati ravnatelj Josip Zanze, a ispred PP Vransko jezero ravnatelj Danijel Katičin.

– Naša županija ima dva nacionalna parka i jedan park prirode, PP Vransko jezero koji se polovicom svoje površine nalazi u našoj općini. Kod nas ta ustanova i vrijednosti koje čuva do sad nisu bili zastupljeni, već je park bio orijentiran isključivo na područje u kojem mu je je sjedište. To se sada mijenja i park će u turističkom i svakom drugom smislu sve više biti prisutan i na području naše županije, konkretno u Betini. U zgradi Općine koju uređujemo u prezentacijski centar bit će predstavljena ova dva naša nacionalna parka i park prirode, ali i ostali po potrebi, s tim da će tu biti uređeni i recepcija i ulaz za Vranskoj jezero – rekao je Ivan Klarin.

I načelnik Klarin i ravnatelji Katičin, Zanze i Šakić smatraju da je ova ustanova veliki dobitak za parkove, za otok Murter i za cijelu županiju, te ističu potrebu za takvim prezentacijskim centrima u Šibeniku i drugim središtima.  Ukupna investicija teška je pet milijuna kuna, koji su osigurani kroz NIP program Svjetske banke, te preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond daje 1,8 milijuna za krovište, fasadu i zatvore, a iz NIP-a će se financirati interijer, postav i recepcija. Prva faza radova, uređenje krovište, fasada i zatvora, trebala bi početi početi po okončanju postupka javne nabave, a interijer nakon nove godine. Očekuje se da bi prezentacijski centar bio spreman za doček turista u pred ljeto slijedeće godine.

Josip Zanze istaknuo je kako NP Kornati, uz prezentacijski centar u Betini, dobija još jedan, u Murteru.

– U sklopu svih ovih događaja, nakon centra u Betini, u pozitivnom smjeru idu pregovori za još jedan. Bit će uređen i prezentacijski centar u samom Murteru, ali ovdje samo za NP Kornati, dok za ovaj u Betini vjerujem da će se vrlo skoro, uz ova tri, proširiti i na druge parkove – rekao je Zanze.

Ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin rekao je kako se njegova ustanova nastoji povezati i s područjima izvan matične, Zadarske županije. U tom smjeru idu i sve najavljene investicije u parku, uključujući i nabavu tri milijuna kuna vrijednog broda koji bi plovio od Prosike preko cijelog jezera.

Krešimir Šakić je istaknuo kako je potpisani ugovor pokazatelj dobre politike zaštite okoliša u posljednje četiri godine, tijekom kojih su uloženi ogromni napori povezivanja ustanova, kako u zaštiti i očuvanju temeljnog fenomena, tako i u prezentaciji i turističkoj valorizaciji, što je, po njegovom mišljenju, svakako dalo doprinos ovogodišnjoj, dosad najboljoj turističkoj sezoni.

Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze  u sali za sastanke Općine Tisno (Foto: Tris/H. Pavić) Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze

Ravnatelj NP Krka Krešo Šakić, ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze (Foto: Tris/H. Pavić) 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI