Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
IZDVOJENO
Mina u plićaku - Foto MPPI

Video:
Detonacija protubrodske mine na Kornatima

Mina u plićaku - Foto MPPI
Mina u plićaku - Foto MPPI

Mina u plićaku – Foto MPPI

Specijalci ATJ Lučko sinoć su u plićaku na otočiću Kurba Mala uništili protubrodsku sidrenu kontaktnu minu SAG zaostalu iz Drugog svjketskog rata.

Mina je u nedjelju oko 9.20 sati ujutro uočena kako pluta nedaleko Rta Ćuška, Dugi Otok, u smjeru sjeveroistoka, a uništena je sinoć na Maloj Kurbi, javljaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Uočila ju je ophodnja zadarske Lučke kapetanije, koja je odmah obavijestila Pomorsku policiju. Oko 11.20 sati nasukala se u plićini uvale otočića Mala Kurba gdje su tijekom dana stigli pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policijske postroje „ATJ Lučko“. Minu su izvukli na obalu i utvrdili da se radi o podmorskoj protubrodskoj mini promjera 1,5 metara koja je sadržavala oko 30 kg eksplozivnoga punjenja. S obzirom na utvrđenu opasnost od eksplozije, odlučili su je uništiti kontroliranom detonacijom. To su učinili sinoć u 21.00 sat, nakon što je prethodno osigurano okolno područje otočića kao i pristup s mora.
 Kako saznajemo, bila je riječ o protubrodskoj sidrenoj kontaktnoj mini SAG iz Drugog svjetskog rata, koja se očito negdje otrgla od sidra i površinom mora krenula na svoj put do Kornata.  Inače, protubrodska kontaktna sidrena mina SAG-2 namijenjena je uništavanju ratnih i trgovačkih brodova, ali u kontaktu s njom ne bi prošli dobro ni ribarski, turistički ni bilo koji drugi brodovi. Aktivira se kontaktom, odnosno lomljenjem najmanje jednog od pet olovnih rogova u kojima se nalazi galvanski članak s elektrodama i elektrolitom u staklenoj epruveti.
U Turističkoj zajednici Općine Murter – Kornati ni u Nacionalnom parku Kornati o incidentu nisu znali ništa.
U nastavku evo i video snimak detonacije, no upozoravamo kako u njemu svjedoci detonacije, zatečeni njezinom silinom, spontano psuju.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI