Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
GOSPODARSTVO / PRIJENOS
(N1 screenshot)

Analitičar Toni Prug za N1:
Primarni interes Antonija Alvareza je da naplati sebe

(N1 screenshot)

Socioekonomski analitičar sa sveučilišta u Londonu Toni Prug gostovao je u programu N1 i komentirao pregovore oko deblokade Agrokora, zaštite potraživanja vjerovnika tog koncerna te restrukturiranje koje će provesti Alvarez&Marsal.

Objasnio je kako je standstill agreement dogovor zainteresiranih strana o tome kako se Agrokorovo funkcioniranje može nastaviti putem kompromisnog rješenja. Podsjeća, pak, da će ta restrukturiranje na kojem će raditi Antonio Alvarez III. koštati.
– Firma njegovog oca je ugasila Lehman Brothers, naplatili su u tri i pol godine 1,4 milijarde dolara. Ne znam kolika je tu bila uloga konkretno Antonia Alvareza III. – kaže Toni Prug.
Lehman Brothers se, naglašava, nije spasio, već je ugašen, a za restrukturiranje je dobiveno 1,4 mlijarde od toga. Postavlja se, dakle, pitanje cijene aranžmana, iako firma ima impresivni rezime: – No, državi se duguju veliki novci, porezni sustav je ionako preopterećen, zato moramo postaviti i to pitanje.
Prug je upitan i što će biti zadatak novog predsjednika uprave i obiteljske firme Alvarez&Marsal.
– Njegov primarni interes je da izvuče što više para iz ove situacije, dakle, da naplati sebe. Kako će točno firma završiti, to nije njegov problem. Nemamo uvid u te dogovore i planove, ali znamo da je svak tu zbog svog interesa i profita. Rusi će štititi svoje interese, a uvjeren sam da će ruska vlada ipak pregovarati, jer Agrokor nije mala firma u regiji – tu će prvenstveno biti kombinacija interesa američke firrme i ruske banke i vlade, dok će hrvatski proizvođači će pasti u drugi plan – kaže Prug.
Cijeli intervju s analitičarem tonijem Prugom pročitajte/pogledajte na portalu televizje N1.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI