Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Podignuta optužnica na 459 stranica protiv Ivice Todorića i još 14 osoba u slučaju Agrokor: Kad ima elemenata, optužnica se može kondenzirati na samo nekoliko stranica, kaže A.Nobilo…

Podignuta optužnica na 459 stranica protiv Ivice Todorića i još 14 osoba u slučaju Agrokor:
Kad ima elemenata, optužnica se može kondenzirati na samo nekoliko stranica, kaže A.Nobilo…

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva protiv Ivice Todorića i još 14 osoba u slučaju Agrokor, ispisana na čak 459 stranica, stigla je danas na zagrebački Županijski sud. Kompletan spis hrvatske afere nad aferama navodno ima nevjerojatnih 80 tisuća stranica, pa je doista pravo pitanje kad će suci i odvjetnici u predmetu stići proučiti spis,  i koliko će takvom predmetu trebati da dođe do sudskog epiloga. Ako pitate odvjetnika Antu Nobila, najmanje deset godina…  

Optužnica se već dugo očekuje i, kako je kazao glasnogovornik suda Krešimir Devčić, a prenosi N1, sada treba odrediti suca koji će voditi postupak, a u roku od osam dana po primitku, okrivljeni i njihovi branitelji imaju pravo odgovoriti na optužni prijedlog, potom se zakazuje sjednica optužnog vijeća uz prisustvo svih stranaka u postupku, a za to će trebati bar koji mjesec.

U optužnici se okrivljeni terete za zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene, odnosno poslovne isprave, te stjecanje protupravne imovinske koristi, pri čemu se prvooptuženog Todorića tereti za pribavljanje osobne imovinske koristi od oko 920 milijuna kuna, dok je šteta prouzročena Agrokoru procijenjena na milijardu i 244 milijuna kuna. 

U srpnju je ŽDO u Zagrebu, nakon tri godine, okončalo istragu u slučaju Agrokor, te produžilo rok za podizanje optužnice, koja je u zadanom roku napokon stigla i do suda.

Inače, ŽDO je još u studenome 2017. pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, te 12 menadžera i revizora kompanije Agrokor, zbog nezakonitog pribavljanja preko milijardu kuna.

Istragom su, osim Todorićevih, obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić, redom članovi uprave ili nadzornog odbora u sustavu Agrokora, a jedino su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je bila angažirana na revizorskim izvješćima za kompaniju.

Ivica Todorić je u studenome prošle godine izručen Hrvatskoj iz Londona i određen mu je istražni zatvor te je odveden u Remetinac, gdje se, međutim, zadržao vrlo kratko. Izašao je iz Remetinca 20. studenog nakon što je za njega plaćena jamčevina od čak 7,5 milijuna kuna, a određene su mu i mjere opreza, pa i zabrana napuštanja Zagreba.

Todoriću se sudi zbog optužbi da je oštetio svoju kompaniju, koncern Agrokor, za 1,25 milijuna eura, a u čemu su mu, navodi se u optužnici, asistirali Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole De Rossi.

O optužnici se za N1 očitovao odvjetnik Piruške Canjuga, Anto Nobilo. Tvrdi da optužnica nije sastavljena sukladno rezultatima istrage te da je financijsko vještačenje nezakoniti dokaz s obzirom da tvrtka iz Poljske, za koju je zatraženo da se ne otkriva njezin identitet, ne može biti vještak. Nobilo vjeruje da je navodni poljski vještak samo paravan za ljude iz Hrvatske koji su radili za izvanrednu upravu Agrokora.
Njegovoj klijentici, kako je rekao, ne stavljaju se na teret konkretna kaznena djela, nego se samo navodi da je bila članica uprave, pa je njezin krimen u tome što je odobravala financijska izvješća. Piruška Cajuga je, kaže, od pet godina formalno provedenih u Agrokoru, čak četiri godine bila odsutna zbog čuvanja trudnoće, a u istrazi je utvrđeno da se uprava nije sastajala i odobravala financijska izvješća.
Nobilo dijeli mišljenje Ivice Todorića da je ovaj sudski postupak zapravo u funkciji pravdanja (od)uzimanja vlasništva nad Agrokorom. Uvjeren je da će trebati čekati najmanje 10 godina do pravosudnog epiloga u ovom slučaju čiji spis ima čak 80 tisuća stranica. Ako optužnica ima elemenata, smatra Nobilo, onda se može kondenzirano napisati i na nekoliko stranica.

Na optužnicu je reagirao i prvooptuženi Ivica Todorić dugom porukom u kojoj, između ostalog, poručuje da istina o Agrokoru neće stati. Za sve optužuje “Plenkovićevu zločinačku grupu” koja je realizirala ovaj podmukli plan čineći pritom niz kriminalnih radnji.

-Tri i pol godine otkako je proveden zločinački plan neprijateljskog otimanja Agrokora, DORH je dana 15.09.2020. godine objavio kako je podigao optužnice protiv mene, moje obitelji i suradnika.
Vjerujem da je velikoj većini građana jasno da je DORH samo tehnički poslužio za podizanje ove optužnice koja će ostati povijesna sramota pravosuđu RH, te da ona nije ništa drugo nego politički akt premijera RH A. Plenkovića, kojim se pokušava prikriti najveća korupcijska afera u povijesti JI Europe i šire- navodi Todorić u svojoj javnoj poruci.

-Trideset godina sam stvarao i razvijao Agrokor, a posljednje tri i pol ugradio sam u rasvjetljavanje istine o aferi Agrokor. Danas imam neoborive dokaze o kriminalnu koji zorno dokumentiraju planirano otimanje privatne imovine u 21. stoljeću. Budite sigurni da će odgovorni za ova zlodjela svi do zadnjega biti privedeni pravdi.
Istina o Agrokoru neće stati- na kraju će Todorić.

Ilustracija – Ljekarna, Konzum, Agrokor… (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI