Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
EKOLOGIJA
Sunce zasjalo i u priručniku - foto TRIS/G. Šimac

„Zajedno za prirodu i okoliš“:
Mala knjižica za velike eko-pobjede

Sunce zasjalo i u priručniku - foto TRIS/G. Šimac

Ivana Grubišć ,  „Zajedno za prirodu i okoliš“ Gabrijela Medunić (foto TRIS/G. Šimac)-Orlić i

Ivana Grubišić, „Zajedno za prirodu i okoliš“ i Gabrijela Medunić-Orlić (foto TRIS/G. Šimac)

„Zajedno za prirodu i okoliš“ – tako se zove nova knjižica – mali priručnik  koji bi mogao biti od velike pomoći građanima kojima se diže kosa na glavi kad vide cvjetnu livadu punu građevinskog otpada, plaže pune plastičnih naplavina, gradske parkove s  odbačenim otpadom, zamašćeno more, šumarke pune olupina, smeća i tko zna čega već ne u našem okolišu i životnoj sredini.

Svi oni koji bi htjeli reagirati, upozoriti, popraviti… iz priručnika koji je priredila splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce mogu doznati kako bi to mogli najbrže učiniti te kako se uključiti u procese sprječavanja i rješavanja takvih eko-nevolja. 
 – Priručnik je završni dio našeg projekta koji se provodio dvije godine u četiri ciljana područja, u Splitu, u Kninu, Grad parkovi prirode Lastovo i Telaščica iz Šibensko- kninske županije. Ciljevi su bili doprinjeti kvalitetnijem okolišu na području Dalmacije, a željeli smo isto tako ojačati međusobno povjerenje građana, civilnog društva i tijela lokalne samouprave… Cilj je bio da se ojača suradnja tijela vlasti i građana, te da se nekako vježba sudionička demokracija, da pokušamo svi doprinositi zaštiti prirode i okoliša, i to na prostoru četiri dalmatinske županije.  Partnera je bilo jako puno, čak sedam: Ekološka udruga „Krka“ Knin, Grad Knin, Općina Kistanje, Javna ustanova Park prirode Telašćica, Općina Sali, Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje i Općina Lastovo – kaže Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce i jedna od autorica knjižice.
Čita se... foto TRIS/G. Šimac)

Čita se… foto TRIS/G. Šimac

Sudjelovanje javnosti u procesima na lokalnim razinama, a koji se odnose na očuvanje okoliša i održiv razvoj predstavlja temeljni preduvjet provedivosti i učinkovitosti odluka lokalne vlasti, smatraju u Udruzi Sunce. Kako bi javnost pravodobno sudjelovala ona mora biti točno i na vrijeme informirana, a u  Republici Hrvatskoj već postoji zakonski okvir za informiranje i sudjelovanje javnosti u pitanjima zaštite okoliša kao i pristup pravosuđu, a koji implementira europsko zakonodavstvo. No nije baš da se uvijek i lako takvi zakoni provode, s obzirom da je komunikacija između građana, civilnih udruga i tijela vlasti i mjerodavnih institucija često vrlo otežana ili nikakva.
 – Smatamo da svi trebamo unaprijeđivati komunikaciju. Ako budemo bolje komunicirali, puno lakše ćemo rješavati probleme u okolišu. Tako su, uz ostalo,  priređena dva seminara o pristupu informacijama, izrađen je poster koji upućuje kako razgovorom izbjegavamo konflikte. Nastavljeno je i s radom Zelenog telefona, besplatnog servisa kojim građani prijavljuju okolišne i komunalne probleme. Razvili smo i interaktivnu mapu Sinjaj.hr, koja je u kratko vrijeme polučila vrlo dobre rezultate. Naime, prmjetili smo kako je populacija koja prijavljuje probleme na Zeleni telefon   mahom srednjih godina ili starija. Zato smo htjeli doći i do onih mlađih koji su stalno u điru, stalno s mobitelima , na fejsu… da proširimo i educiramo građanstvo. Pozivam da ćirnete na web. Stranica je poprilično zgodna, interaktivana i zanimljiva, pa vas pozivam da nas posjetite – veli Ivana Grubišić, suradnica-pravnica u Udruzi Sunce.
Bez komunikacije nema ni komuniciranja - foto TRIS/G. Šimac

Bez komunikacije nema ni komuniciranja – foto TRIS/G. Šimac

Interaktivna web mapu Splita – Sinjaj.hr putem koje građani mogu direktno uputiti lokalnu vlast na okolišne probleme u gradu, doista je postala popularna, o čemu govori karta grada prepuna neuralgičnih točaka koje označavaju zbiljske probleme koji su prijavili savjesni Splićani. Čini se kako im najviše smeta krš ostavljenih neregistriranih automobila, a koji se prijavljuju gotovo svakodnevno – s precizniom opisima vozila i lokacije.
Jačanje suradnje i sudjelovanja javnosti u zaštiti prirode i okoliša, osnaživanje međusobnog povjerenja između organizacija civilnoga društva, građana i tijela lokalne samouprave u donošenju odluka vezanih uz održivi razvoj, temeljni su ciljevi ovog dvogodišnjeg projekta, a u okviru projekta razvijeni su i neki drugi inovativni modele i alate sudjelovanja javnosti. 
Predstavljen priručnik, tiskan "ispod čekića" - foto TRIS/G. Šimac

Predstavljen priručnik, upravo tiskan,”ispod čekića” – foto TRIS/G. Šimac

– To je i formiranje savjetodavnih vijeća za okoliš u Gradu Splitu i Šibensko-kninskoj županiji te savjetodavna vijeća za Park prirode Lastovo i Park prirode Telašćica. Projekt je financiran od strane IPA (eng. Instrument for Pre-Accession Assistance) Fonda EU za pomoć zemljama pristupnicama u periodu od 2007. – 2013., a ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj bila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na projektu su surađivale udruge civilnog društva te jedinice lokalne samouprave odnosno javne ustanove. Ovim projektom htjeli smo ukazati na korisnost i važnost suradnje javnosti i lokalne vlasti u raznim procesima koji se odnose na okoliš kao i predstaviti moguće modele suradnje – otprilike su rekle Gabrijela i Ivana na predstavljanju priručnika u splitskoj Galeriji umjetnina.
U svakom slučaju, mala knjižica za buduće velike eko-pobjede je tu. Kad cjelokupna naklada izađe iz tiskare, svi oni koji ju žele neka se jave Suncu, jednoj od najaktivnijih ekoloških udruga u državi, a koja je od osnivanja svojim marljivim i smjernim djelovanjem osunčala i rasvjetlila brojne mračne ekološke probleme, te izvojevala uistinu velike eko-pobjede.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI