Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Ministar Miljenić o slučaju Merzel: Prema svakome se postupa jednako, bez obzira čiji je i odakle je

Ministar Miljenić o slučaju Merzel:
Prema svakome se postupa jednako, bez obzira čiji je i odakle je

Ministar pravosuđa je u Šibeniku predstavio promjene koje donosi reforma sudstva.Orsat Miljanić (Foto H. Pavić) (4)

U danu kada je vijest dana privođenje sisačke županice Marine Lovrić Merzel, ministar pravosuđe Orsat Miljenić našao se u Šibeniku. „Ono što je standard kojem svi moramo težiti jest da se prema svakome uvijek postupa na jednak način“, prokomentirao je ministar slučaj Merzel. „Ako je netko nešto napravio, postoji čitav lanac institucija koje će to utvrditi. I ovaj slučaj pokazuje da bez obzira gdje se netko nalazi, tko je čiji otkuda je i što je, ako postoji osnova sumnje – postupat će se prema zakonu. I to prema svakom jednako, to je najveća vrijednost pravosuđa“, zaključio je.

Ministar Miljenić na Županijskom je sudu u Šibeniku predstavio promjene koje će se uvesti reformom pravosuđa: „Vi u županiji imate dva suda, a reformom pravosuđa građani će dobiti veću dinamiku i brže rješavanje predmeta. U Kninu će ostati samo služba, koja će svim građanima pružati usluge kao što ih pruža i sada, s jednim izuzetkom, što više neće raditi kazneno. Kazneno se treba raditi u središtima, gdje imamo veći broj sudaca, možemo lakše organizirati vijeće.“

„Povećat ćemo, međutim, mobilnost zaposlenih. Ako bude nedostajalo sudaca u Kninu, a bude viška u Šibeniku, oni će onda ići u Knin. Županijski sud u Šibeniku, osim toga, dobit će puno značajniju ulogu na cijelom pravosudnom području. Iako on i sad ima najviši status, s ovim mjerama mislimo dovesti i više predmeta u šibenski Županijski sud. On i sada dobiva puno predmeta iz drugih dijelova Hrvatske, ali ćemo to organizirati sustavnije. Ostaje tu kao sjedište i dobiva veću ulogu nego što je imao dosada“, rekao je ministar.

„Mislim da su ove mjere pravedne, zbog načela jedna županija – jedan županijski sud. Mislim da će dovesti do učinkovitijeg rada suda i ravnomjerne opterećenosti svih sudaca u Hrvatskoj, a što je ministar rekao na našem sastanku, i da svatko radi za istu plaću“, izjavio je novinarima Sanibor Vuletin, predsjednik Županijskog suda u Šibeniku.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI