Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
KULTURA
Brešan režira Brešana: ‘Veliki manevri’ – izuzetan kulturni događaj za Šibenik

Brešan režira Brešana:
‘Veliki manevri’ – izuzetan kulturni događaj za Šibenik

Premijera predstave ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’, koja će biti održana u šibenskom HNK-u u petak 21. veljače, danas je najavljena na tiskovnoj konferenciji.

S konferencije za novinare u HNK Šibenik (3)

Vinko Brešan prvi put režira Ivu Brešana u Šibeniku – činjenica je to koja će, ne treba sumnjati, dodatno potaknuti interes za premijeru predstave „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ u šibenskom HNK-u, u petak, 21. veljače. „Riječ je o izuzetnom kulturnom događaju za Šibenik“, istaknula je ravnateljica šibenskog kazališta Nera Gojanović Kljajić na današnjem susretu cjelokupne ekipe predstave s novinarima. „Interes publike je iznimno velik, a dogovorena su već i neka gostovanja na neviđeno“, istaknula je.

Redatelj Vinko Brešan naglasio je da je tekst za „Velike manevre“ prvo djelo Ive Brešana čija se radnja odvija u Šibeniku. „Radi se o naručenom tekstu kojega je pokojni redatelj Marin Carić naručio od Ive Brešana. Ovom se komedijom dočarava atmosfera Šibenika u 20. stoljeću, kada je ovaj grad bio bliži New Yorku nego što je to sada. U pitanju je, dakle, jedna nostalgična priča, a nostalgija zna biti i zabavna“, rekao je redatelj.

Dramaturginja Željka Udovičić, kojoj je ovo prva suradnja sa HNK u Šibeniku, izrazila je zadovoljstvo što radi na tekstu „jednog od rijetkih živućih klasika“: „Naravno, radi se o komediji, no koliko god smiješna bila, taj smijeh uvijek nekako zastane u grlu“. Stari poznanik šibenske kazališne publike, glumac Joško Ševo, također se o Ivi Brešanu izjasnio kao o „najvećem živućem hrvatskom autoru“. „Zbog toga imam tremu, ali je i čast raditi po Brešanovom tekstu. Nije nimalo lako raditi predstavu o Šibeniku u Šibeniku“, tvrdi Ševo, kojemu je ovo treća suradnja sa šibenskim kazalištem.

Novinarima su se obratili i glumica Marija Škaričić, kojoj je ovo četvrta suradnja s Vinkom Brešanom, Mate Gulin, koji s ovim redateljem radi prvi put, te autor glazbe Mate Matišić, koji je u Šibeniku čest gost, u prvom redu kao glazbenik na OFF festivalu. U predstavi još glume i Franka Klarić, Jakov Bilić, Branimir Vidić, Ivan Brkić, Marinko Prga, Filip Detelić, Antonio Franić, Zdeslav Čotić i Matija Šakoronja.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI