Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
televizor
foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

Dnevnik velikog Perice:
Kultni film ‘Tko pjeva zlo ne misli’ se ‘nastavlja’ večeras u 21.05 sati na HTV1

foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

 Dnevnik velikog Perice, domaća dramska serija koja se zbiva se tridesetak godina nakon radnje kultnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, počinje se emitirati Večeras na Prvom programu HTV-au 21.05 sati. Kako kažu u najavi na HRT-u, serija reanimira duh hrvatskog filmskog klasika produljujući živote nekim junacima u novom, drukčijem i po mnogo čemu zanimljivom vremenu.

Sa snimanja Dnevnika velikog Perice – foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

-Kroz šest pedesetominutnih epizoda pratimo zbivanja u životu Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine. Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini – od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka – postaje sve primjetniji i utjecajniji. Zagreb iz tog vremena zanimljiv je grad koji se ubrzano razvija, baš kao i bogata pop-kultura koja nezaustavljivo prodire u ondašnje socijalističko društvo. U vremenu plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala, odvija se priča puna emocija, realnih životnih izbora između oportunizma i iskrene ljubavi – pojašnjavaju na HRT-u.

Redatelj serije je Vinko Brešan, a autor ideje Albino Uršić. Scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović PirkeAlbino Uršić i Vinko Brešan, izvršni producenti Suzana Pandek i Albino Uršić, producenti Biserka Mihalić i Željko Zima. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, skladatelj i glazbeni urednik Coco Mosquito, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Željka Franulović, slikarice maske Ana Bulajić Črček i Snježana Gorup, montažeri Vladimir Gojun i Hrvoje Mršić, majstor tona Igor Šegović, dizajner zvuka Frano Homen.

-Ne pamtim više  ni koja je godina bila, a kamoli kako se zvao lokal u koji me producentica Suzana Pandek, kod koje sam tada radio kao script doktor, odvela da upoznam Albina Uršića koji mi je brzo – jer taj je uvijek u gužvi – ispričao svoju ideju da snimi film o tome što bude sa dječakom Pericom iz kultnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”. Sve i da mi se nije radilo, njegova spremnost da dira sveti gral hrvatske kinematografije na bilo kakav način, djelovala je motivirajuće. Scenarij za film, naravno, nikada nismo napisali, ali  jesmo seriju. Mislim da ni pedantni Renato Baretić ne zna koliko smo točno napravili verzija, niti postoji evidencija o utrošenom vremenu na sastanke, razgovore, popravke, izmjene… Ono što smo od početka željeli – da napravimo ne nastavak kultnog filma, već priču po motivima iz tog filma smo, vjerujem, postigli. O svemu ostalom će suditi publika. – kaže nam Emir Imamović Pirke, književnik, novinar i koscenarist na ovoj seriji.

Sa snimanja Dnevnika velikog Perice – foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

Ovako radnju opisuju na HRT-u:

Perica Šafranek sada je odrastao čovjek i radi kao profesor hrvatsko-srpskog jezika u zagrebačkoj osnovnoj školi. Sanja o tome da postane pjevač popularnih šlagera, no nema hrabrosti to priznati svojoj ženi Željki, daktilografkinji u milicijskoj stanici. Perica i Željka nemaju djece i već deset godina žive u stanu s Peričinom mamom Anom Šafranek na Gornjem gradu. Peričin najbolji prijatelj Žnida sin je pokojnog vlasnika gostionice Žnidaršića koja je u međuvremenu nacionalizirana, no Žnida iz nje svakodnevno vodi svoje ne baš legalne poslove. Smrt Peričinog tetka Ernesta Fulira pokrenut će događaje koji će iz temelja izmijeniti živote junaka ove priče.

-Rad na scenariju za film je kolektivan rad. Emir Imamović Pirke i ja smo napravili grube radove, a redatelj Vinko Brešan se pozabavio stolarijom;. Ili, rekao bih da smo mi napravili
visoki roh bau, a dalje je sve na naručitelju – kaže jedan od scenarista serije Dnevnik velikog Perice, pisac i novinar Renato Baretić.

O samoj seriji kaže kako je to vizualno jedna lijepa, bajkovita priča, s puno dobre glazbe iz onih vremena, s puno odličnih glumaca i pričom nakon koje će se ljudi osmjehivati, a neće biti namrgođeni, kakvi su inače, nakon gledanja televizije.

Sa snimanja Dnevnika velikog Perice – foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

Za HRT seriju proizvodi producent Croatia film, a urednica serije je Zinka Kiseljak.

Glavne uloge igraju Živko AnočićCsilla Barath BastaićDušan BućanIva BabićMirjana Bohanec VidovićOtokar Levaj i Nikola Kojo.

U ostalim ulogama su Goran Navojec, Ana Begić TahiriPjer MeničaninDejan AćimovićUroš JakovljevićMilan PleštinaLjiljana BogojevićDamir ŠabanIvana LegatiDamir OrlićVid BalogHana Hegedušić i mnogi drugi.

Sa snimanja Dnevnika velikog Perice – foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

-Glazba čini važan dio serije, a u novim aranžmanima ponovno ćemo slušati velike hitove iz prve polovine šezdesetih godina koje su u originalu izvodili Ivo Robić, Beti Jurković, Marko Novosel, Gabi Novak, Drago Diklić, Stjepan Jimmy Stanić, Anica Zubović, Zvonko Špišić i drugi. U seriji će se, kao glumci, pojaviti i poznati domaći bendovi KojotiKawasaki 3pRobert Mareković i Swingers, glazbenice Zdenka Kovačiček i Ivanka Mazurkijević, te brojni drugi glazbenici – vele na HRT-u.

Snimanje je trajalo od 15. lipnja do 30. rujna 2020. na brojnim lokacijama u Zagrebu i okolici. Gledatelji će seriju moći premijerno pratiti od 8. ožujka 2021. na Prvom programu Hrvatske televizije, ponedjeljkom u 21 sat, dok će na Trećem programu u nedjelju od 20:30 sati biti prikazivana verzija s audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe. Također, seriju se može pratiti i putem platforme HRTi.

foto HRT/serija Dnevnik velikog Perice

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI