Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Dogradonačelnici Mileta i Penđer prvi su isprobali sprave (Foto Grad Šibenik)

Šibenska gradska plaža Banj s originalnim “plažnim” sadržajem:
Fitness na otvorenom!

Dogradonačelnici Mileta i Penđer prvi su isprobali sprave (Foto Grad Šibenik)
Dogradonačelnici Mileta i Penđer prvi su isprobali sprave (Foto Grad Šibenik)

Dogradonačelnici Penđer i Mileta prvi su isprobali sprave. Hoće li ih tko slijediti? (Foto Grad Šibenik)

Ako se radovi na uređenju šibenske gradske plaže Banj, prve nakon desetljeća kupališne apstinencije u samom gradu, nastave ovom “siesta dinamikom”, uz dvogodišnje kašnjenje, možda naposljetku na tom, za Šibenčane kultnom, mjestu osvane jednog dana nešto posve drugo, a kupači se vrate odakle su i došli. U okolicu, od Jadrije preko Srime do Vodica, Tisnog, Pirovca, ili od Brodarice, preko Šparadića i Bila do Primoštena i Rogoznice. Uostalom, svi su rokovi za završetak radova na Banju davno istekli, a sadržaji iz dana u dan postaju nimalo pjesničko čuđenje u svijetu… Ovih dana, nasred plaže, postavljena je teretana na otvorenom! Umjesto dječjeg igrališta i skate-poligona. Kako bi Šibenčani imali sve uvjete za cjelogodišnje bildanje mišića na zraku, koje besumnje preferiraju u odnosu na razvijanje moždanih vijuga…

Banj je projekt bivše gradske (SDP-HNS) vlasti, iniciran 2010.g. uz svesrdnu potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (2,370 milijuna kuna). Realizirao se u dvije faze, od kojih je druga znatno skuplja i stajat će oko 6,2 milijuna kuna. Uz to ide i projekt šetnice Banj – Pekovac, vrijedan 3,2 milijuna kuna, a koji povezuje kupalište sa starim dijelom grada. Idejni projekt je izradila šibenska arhitektonska tvrtka ARX, odnosno poimenice kvartet mladih arhitekata: Damir Lasinović, Marko Paić, Ivona Ivčević i Ivana Lozić. Teško se sjetiti da je neki projekt u Šibeniku izazvao toliko oduševljenje i potporu građana, inače po mentalitetu sumnjičavih prema svemu i vječito “grintavih”. Ali, Banj je to uspio. Imao je u početku oponente samo u zadrtoj političkoj (HDZ) opoziciji, koja ga je pokušala osporavati tezom da je more zagađeno i opasno po zdravlje, dok nisu došli rezultati ispitivanja kakvoće mora iz Instituta Ruđer Bošković, a uskoro i “plava zastava” kao dokaz da je Banj prikladniji za kupanje od mnogih prestižnih plaža. Strani turisti počeli su se zadržavati u vječito tranzitnom, iako prekrasnom povijesnom, Krešimirovom gradu. Privatni iznajmljivači su se množili, grad je doslovce turistički eksplodirao, broj gostiju se višestruko umnožio. A onda je jedna od najčitanijih talijanskih dnevnih novina La Repubblica, baš zbog Banja, plaže s koje puca pogled na stari grad i jedinstvenu kamenu Dalmatinčevu katedralu, Šibenik svrstala među 10 “In” europskih gradova koje svakako treba posjetiti – uz bok Amsterdamu, Berlinu, Bruxellesu, Firenzi, Grazu, Londonu, Pragu i Zurichu… I sve to dok još projekt nije bio ni blizu završen. Ali, kako su radovi odmicali, prizori s Banja sve su više nespokoja izazivali. Podne obloge od iznimno skupog materijala uporno su uništavane, troškovi na kupalištu koje je bilo uvelike u radovima iz dana u dan su rasli, a unatoč tome gradska vlast odlučila ih je i fitnessom na otvorenom dodatno pojačati. Na plažu je hrvatska tvrtka Redox montirala sprave u vrijednosti od 85 tisuća kuna, a pripremne radove na teret gradskog proračuna, obavila je domaća firma “Dva Marka”. Šibenska plaža u zimskom periodu obnoć se pretvorila u teretanu pod vedrim nebom. Koju će, nota bene, Grad osigurati video nadzorom i dodatnim izdatkom. Kako bi neki šibenski i ini narcisoidni egzibicionisti imali gdje marljivo pripremati tijelo za sezonsko razotkrivanje… E da bi, u ljeto, kad na plažu nahrupe kupači, s već prepariranim tricepsima i bicepsima istrčali na teren i izazvali divljenje svekolikog publicuma. A da im ta zamamna ljepota nije s neba pala, dokazat će i ustrajnim treningom na banjskim spravama na otvorenom, ako treba i na + 30, topeći se u znoju prenapregnutog tijela svoga! Ta komu je palo na pamet instalirati fitness na plaži koja je po svojim gabaritima ionako minimalistička?! A u neposrednoj blizini, u gradskom sportskom objektu, bazenu u Crnici, gotovo cijelo prizemlje godinama zjapi prazno. Idealno za teretanu. Zatvorenu.

Burić: Provodimo samo projekt naših prethodnika!

– Da, to je bilo predviđeno u izvornom projektu i mi samo provodimo projekt kakav su donijeli naši prethodnici. Ni manje ni više – tvrdi šibenski gradonačelnik Željko Burić, čudeći se što ne dijelimo njegovo oduševljenje idejom.

– Mislim da je to baš dobra stvar, a i reakcije građana su više nego dobre – uvjerava nas Burić.

Bivši dogradonačenik Šibenika, SDP-ovac Franko Vidović odlučno demantira tvrdnju aktualnog poteštata.

– Naravno da to nije bilo u izvornom projektu. Bilo je, uz ostalo, predviđeno dječje igralište i skate-poligon, ali sam i osobno bio pomalo skeptičan prema skaterima, pa smo s tim  zastali. O spravama smo jedno vrijeme razmišljali, ali ne na tom platou – kaže Vidović.

Lasinović: Naravno, teretane nije bilo u izvornom projektu

No, tko to bolje znade od projektanta?! A  Damir Lasinović jasno kaže: Ne, naravo da teretana nije bila u izvornom projektu. To je naknadna narudžba Grada Šibenika koja nam je stigla u vrijeme SDP-HNS-ove vlasti, a realizirana je u HDZ-ovom mandatu! Bivša vlast je sprave naručila ali se kasnije oko toga predomislila. HDZ je zamisao proveo do kraja. Srećom, sprave se mogu bez problema demontirati i prenijeti drugdje, ako se stvori kritična masa protivnika teretane. U svakom slučaju, kao arhitekt imam neke mogućnosti, ali ne mogu Gradu zabraniti da nešto postavi na javnoj površini, pa makar i sprave za fitness – konstatira Lasinović.

Nema druge, sačekajmo ljeto, pa svi na Banj. Uz more i sunce, bit ću tu još štošta za pogledati. A to bogatstvo sadržaja, valjda je i bilo na umu onima koji su se teretane na otvorenome dosjetili…

Sprave za tjelovježbu na plaži Banj (Foto: Hrvoslav Pavić)

Sprave za tjelovježbu na plaži Banj (Foto: Hrvoslav Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI