Neovisni novinarski portal
7.5.2021.

Post Tagged with: "Muzej betinske drvene brodogradnje"

Betina na otoku Murteru posljednjih se nekoliko godina u značajnoj mjeri proljepšala, posebice njezino središte, lučica i kamenite uličice.

– Betina na otoku Murteru je sve ljepša… Svi ovi drveni brodovi. Bio sam tu davno prije… Sad kao da sam u nekom muzeju – kazao nam je lani jedan […]

Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je nagradu Siletto Prize 2018. za najbolji Europski muzej godine. Nagrada je to koju dodjeljuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma najboljem europskom muzeju u kategoriji […]

Ove godine se (od 26. lipnja do 1. srpnja) u okviru Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, u Betini održala Radionica izrade maketa betinske gajete.

Proslavili smo Noć muzeja u Muzeju betinske drvene brodogradnje. I nije nam žao.

Nad uvalom sv. Nikola (Murtar) započelo je spašavanje Pudarice, jednog od simbola Jezera. Najveća suhozidna građevina i spomenik kulturno-povijesne baštine mjesta danas je očišćen od raslinja i započeta je sanacija njegovih zidina, koje se u sedam krugova spiralno uzdižu desetak metara u visinu.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 16. do 21. svibnja u 65 gradova diljem Hrvatske. U stotinjak muzeja održat će se s više od 350 programa na temu – “Muzeji i kulturni krajolici”, kojom se želi ukazati na potrebu očuvanja kulturnih krajolika kao najraznovrsnijeg i najpristupačnijeg dijela kulturne baštine.

Stoljeća tradicije drvene brodogradnje u Betini predstavljat će brončana skulptura dječaka s igračkom broda u ruci, zagledanog u daljinu. Među 17 radova prispjelih na javni poziv za idejno kiparsko rješenje skulpture Spomenik betinskim kalafatima povjerenstvo Općine Tisno odabralo je rješenje akademskog kipara Roberta Jozića pod naslovom „Dječak na obali u mislima gradi brodove na pučini“.

Na 250 četvornih metara prostora stare kamene zgrade u srcu Betine večeras je svečano otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje.