Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
MORE
Načelnik Klarin i ravnateljica Muzeja Šikić Čubrić

Betina – kolijevka brodogradnje u Muzeju na otvorenom

Načelnik Klarin i ravnateljica Muzeja Šikić Čubrić

– Betina na otoku Murteru je sve ljepša… Svi ovi drveni brodovi. Bio sam tu davno prije… Sad kao da sam u nekom muzeju – kazao nam je lani jedan prijatelj iz Makedonije u obilaksu Betine.

Čini se kako je bio u pravu više nego što je mogao pretpostaviti. Naime, već nekoliko godina u betinskoj lučici, u srcu mjesta, stoje priezani stari i lijepo obnovljeni tradicijski drveni brodovi. Betina je, kako se već zna, jedna od kolijevki takve brodogradnje u Hrvatskoj, pa Betinjani posebno njeguju svoju baštinu. Tako se središte Betine doista premetnulo u svojevrsni muzej na otvorenom, kakav se može vidjeti i u nekim talijanskim i portugalskim lukama, primjerice i u Marseillesu, Brestu, starijim  skandinavskim lukama itd. Sada ocjena kako je Betina ‘muzej na otvorenom’ ima i svoju službenu potvrdu.

Naime, danas su u prostorijama Prezentacijskog i informacijskog centra Betina načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić predstavili projekt koji se zove: „Muzej na otvorenom“.

Betina

-Prilikom stvaranja koncepta Muzeja betinske drvene brodogradnje, otvorenog 2015. godine, prva faza realizacije projekta odnosila se na uređenje zgrade muzeja i otvaranje stalnog postava. U drugoj fazi realizira se vanjski dio postava – Muzej na otvorenom. Jedinstveni je to primjer u Hrvatskoj koji je produžetak Muzeja betinske drvene brodogradnje. Prikazuje svu ljepotu, tradiciju i povijest betinske drvene brodogradnje. Nakon osvajanja Nagrade za najbolji europski muzej godine u konkurenciji „Muzej i zajednica“ velika nam je čast najaviti početak druge faze realizacije Muzeja na otvorenom. Općina Tisno preuredila je prostorno-plansku dokumentaciju kako bi se betinska uvala na što bolji način pripremila za ovaj projekt. Biti će to kulturna i turistička atrakcija, ali i zaštita materijalnog i kulturnog dobra naše baštine.  Radovi bi trebali krenuti krajem ove ili početkom iduće godine, tako da bi cijeli projekt trebao biti spreman za sljedeću turističku sezonu –  kazao je pritom tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

Inače, spomenuti Trg na moru nalazi se u neposrednoj blizini Muzeja, a udaljenost od Muzeja do mjesne lučice je 150 metara. Vlasnici su samoinicijativno u prve redove stavili reprezetativne brodove, one koji su tradicijski ojedreni i redovito održavani.

-Muzej na otvorenom zapravo već postoji, a ovim projektom želi se omogućiti više informacija o brodovima – svojevrsnim muzejskim eksponatima. Najfotografiraniji ekponat vanjskog Muzeja svakako je gajeta Cicibela koja je zaštićena kao pokretna kulturna baština Republike Hrvatske. Poveznica između lučice i Muzeja je Staza brodograditelja, koja je već dijelom ugrađena u Trg na moru koji je kompletno uređen 2016. godine. U njoj će mjesto naći 40 imena betinske brodogradnje. Imena preostalih brodograditelja nalazit će se na vanjskoj strani muzejskih zidova. Kao dio Muzeja na otvorenom neposredno uz lučicu je 2016. godine izrađen i postavljen spomenik brodograditeljima, rad akademskog kipara Roberta Jozića – veli načelnik Klarin.

Načelnik Klarin i ravnateljica Muzeja Šikić Čubrić

Muzealizacijom glavnog mjesnog trga i upravljanjem mjesnom lučicom Muzej betinske drvene brodogradnje će dodatno pojačati komunikaciju i suradnju s brodograditeljima i vlasnicima brodova, koji su ujedno najzahvalniji volonteri u svim muzejskim aktivnostima, kažu općinari.

-Brodovi će imati svoju poziciju u lučici analogno reprezentativnosti, izvornosti gradnje, održavanosti, ojedrenju i poštivanju tradicijskih materijala i elemenata u opremanju. U lučici u dijelu pod koncesijom Muzeja betinske drvene brodogradnje mjesto veza dobiva brod, a ne vlasnik. Pravo veza odlučuje stručni savjetodavni odbor izabran od strane Muzeja. Odbor se sastaje najmanje jedan put godišnje i radi reviziju brodova, ocjenjuje njihovo stanje, razmatra nove zahtjeve i odlučuje o budućem razmještaju. Na području lučice postavit će se 4 informativne table, 1 trostrani totem i 50 registarskih brojeva koji će označavati pozicije pojedinih brodova. Svaki brod će dobiti jednu pokretnu tablu – muzejsku legendu koja će biti istaknuta na pramcu, s povijesnim podatcima i tehničkim karakteristikama. Totem će se nalaziti u središnjem dijelu Trga na moru. Na njemu će biti istaknuto 15 najreprezentativnijih brodova, s povijesnim i tehničkim opisom i fotografijom kazala je Kate Šikić Čubrić ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Betinu, zbog položaja i očuvane autentičnosti, smatraju jednim od najljepših mjesta na hrvatskom Jadranu. To je mjesto težaka i kalafata, baštinik hrvatske drvene brodogradnje u kontinuitetu od njenog utemeljenja 1740. godine (utemeljitelj Paško Filipi) do današnjeg ponovnog buđenja. 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI