Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
GOSPODARSTVO
Foto: Stožer za obranu Brodotrogira

Radnici Brodotrogira:
‘Dovedeni smo pred zid, nedostaje još samo streljački vod’

Foto: Stožer za obranu Brodotrogira

Stožer za obranu Brodotrogira obavijestio je medije da su radnici Brodotrogira koji već pola godine čekaju isplatu svojih zarađenih plaća dovedeni pred zid i da nedostaje još samo streljački vod te da u subotu 20. veljače na trogirskom Trgu Ivana Pavla II organiziraju prosvjed kojim žele skrenuti pozornost javnosti na stanje u tom škveru.

Stožer su, kažu, prije mjesec dana osnovali bivši i sadašnji radnici Brodotrogira kako bi udruženi izborili osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Tada je, navode, bilo već šest mjeseci da im gazda Danko Končar ne izvršava obveze prema radnicima, tj. ne isplaćuje plaće, dogovorene otpremnine te uskraćuje i druga prava radnicima. Upozoravaju i da je od tada  prošlo mjesec dana, da su pokušali dogovorom, sastancima, molbama ali da se problem samo produbljuje, a rješenje se ne nazire, samo se gomilaju dugovi prema radnicima, a tako se gomilaju dugovi radnika prema bankama. Više ni sami ne znamo od čega živimo, kažu.

Zaključili su da se moraju na drugi način izboriti za ono što je njihovo. Odlučili su javnosti i institucijama glasno i jasno iznijeti probleme, u nadi da ipak nije kasno. Izaći će u subotu na gradski trg u centru Trogira i javno iznijeti sve što ih tišti. – Naš glas se mora čuti i zato pozivamo sve kolege radnike, sadašnje i bivše škverane, svih statusa i radnih mjesta iz svih firmi koje su vezane za naš škver, Brodotrogir, da nas javno podrže u nastojanju da obranimo i vratimo naša radna mjesta i osiguramo budućnost našoj djeci svojim poštenim radom – pozivaju radnici, kao i sve udruge, sindikate, političke stranke da im daju podršku i budu partneri u spasu škvera i brodogradnje u cijelosti.

Kažu i da prosvjed nije zadnji korak njihove borbe i da će ako se ne ispune obećanja direktora Tramontane, da će do kraja veljače radnicima uplatiti sva dugovanja, organizirati odlazak u Zagreb i u metropoli tražiti pravdu, a da je posljednji korak obraćanje  europskim institucijama, najprije međunarodnom sindikatu Industial ALL Global Union, a potom i Europskoj komisiji.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI