Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
GOSPODARSTVO
Ministar Horvat o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo: Turizam kolateralna žrtva širenja virusa, brodogradnji nova državna jamstva…

Ministar Horvat o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo:
Turizam kolateralna žrtva širenja virusa, brodogradnji nova državna jamstva…

Širenje koronavirusa uzima svoj danak i u gospodarstvu, a ne samo u zdravlju građana, poručio je , gostujući na N1 televiziji, ministar gospodarstva Darko Horvat. Već se vide posljedice utjecaja virusa na domaću ekonomiju, a razmjere štete teško je prognozirati, smatra. No, da će koronavirus ostaviti traga, posebno na turističkim rezultatima 2020. , gotovo je izvjesno. Ako ništa drugo, Vlada je bar dobila krivca za  stagniranje gospodarstva koje trenutno ostvaruje rast od 2,5 posto, s kojim Horvat nije zadovoljan, a bit će, rekao je, tek kad rast dosegne 4 posto  …

-U prva dva mjeseca na EU razini bilježimo 2 milijuna manje dolazaka kineskih turista- naveo je ministar, komentirajući očekivani utjecaj virusa na globalni turizam, a na koji sasvim sigurno neće ostati imun ni hrvatski.

Spomenuo je i da je u veljači vrijednost izvezene robe iz Hrvatske u Kinu pala sa 141 milijun dolara na 50 milijuna dolara, ali unatoč tome, kazao je,” ne smijemo dozvoliti da nam panika uđe u svakodnevicu ili remeti mirnoću kojom smo protekle tri godine doprinosili gospodarskom rastu”.

Vlada intenzivno radi na metodologiji i strategiji ublažavanja posljedica širenja virusa i nastale psihoze koja ga prati, a u tom je smislu, podsjetio je Horvat, već stavljeno 100 milijuna kuna na raspolaganje za gospodarstvo, a spremne su i robne rezerve. S druge strane, i Europska komisija je iz svohg proračuna izdvojila 300 milijuna eura namjenski za ublažavanje šteta nastalih zbog koronavirusa, ali i za otkrivanje lijeka.

Nijemci su otkazali velike sajmove, Mađari su zabranili dužnosnicima putovanja u inozemstvo, otkazan je i Ženevski sajam…

Zanimljivo, hrvatski ministar se odveć ne brine, jer je, kako je izjavio, hrvatsko gospodarstvo već pokazalo da “ima određenu žilavost i da može rasti na zdravim temeljima”. Šteta da se to baš ne vidi…

Horvat je za N1 otkrio i da je država pristala dati nova jamstva riječkom 3.maju za gradnju brodova,  uvjeren je da će jamstvo biti državi vraćeno, a brodovi izgrađeni. Za Uljanik se nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, tvrdi ministar, ali ne misli da to nužno mora biti kraj brodogradnje u Puli, no, svakako je kraj onakvog načina i opsega kakav je bio ranije.

-Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac- poručio je , napominjući da australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3.maju, neće tražiti kreditne aranžmane u Hrvatskoj, ali je država spremna izdati jamstva u iznosu od 48 posto iznosa vrijednosti gradnje, a naručitelju je takva opcija prihvatljiva.

-Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura, za početak, pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom- rekao je.

-Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto-  optimistično će ministar, uvjeren kako je to nova perspektiva za riječko brodogradilište.

Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI