Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
KULTURA / UKRATKO
Međunarodni dan muzeja: Više od 350 programa – predavanja, izložbi, radionica…

Međunarodni dan muzeja:
Više od 350 programa – predavanja, izložbi, radionica…

muzej

Muzej grada Šibenika/Foto:J.Krnić

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 16. do 21. svibnja u 65 gradova diljem Hrvatske. U stotinjak muzeja održat će se s više od 350 programa na temu – “Muzeji i kulturni krajolici”, kojom se želi ukazati na potrebu očuvanja kulturnih krajolika kao najraznovrsnijeg i najpristupačnijeg dijela kulturne baštine.

Ovogodišnja tema odabrana je s obzirom na to da su kulturni krajolici, kao odraz socijalne, kulturne i ekonomske prošlosti neke države ili regije i svojevrstan muzej bez zidova, bitan dio nacionalnog identiteta.
– Kulturni krajolici mogu se definirati kao mjesta koja utjelovljuju neraskidivu vezu materijalne i nematerijalne baštine na određenom području, te bez obzira na veličinu, s vremenom postaju mjesta identiteta-  riječi su Tončike Cukrov iz Muzejskog dokumentacijskog centra, koji je 1980. inicirao obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj.
– Muzeji su pripremili brojne programe kojima će pokazati kako se vide u temi kulturnih krajolika i koja je njihova uloga u njihovoj zaštiti i očuvanju -najavila je Cukrov.
Događanja će se u muzejima održavati cijeli tjedan, u okviru kojega  su obuhvaćeni i Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, i Europska noć muzeja, 21. svibnja.
Uz izložbe i veliki broj radionica na temu, koju je tradicionalno odabrao Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu,  muzeji su odgovorili i posebnim programima – posjetima arheološkim lokalitetima, stručnim vodstvima kroz arhitektonsku baštinu, izletima u autohtona ruralna područja i stručnim predavanjima.
Mnogi će muzeji izaći iz svojih prostora pa je tako u programu Muzeja grada Šibenika obilazak fortifikacijskih objekata, tvrđava sv. Mihovil i Barone uz stručno vodstvo.  Uz povijesnu turu po forticama, bit će organiziran i posjet lokalitetu Tarac te Spomen obilježju stradalim vatrogascima na otoku Kornatu. U Muzeju betinske drvene brodogradnje bit će organizirane dvije radionice na temu kulturnog krajolika Murtera, a pod nazivom „Matematika svuda oko nas“  u Gradskom muzeju Drniš su priredili izložbu o povijesti učenja matematike.
Detaljan program, kojim se obilježavaju Međunarodni dan muzeja te Europska noć muzeja, objavljen je na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra, a mi vam donosimo raspored programa u našoj županiji:

Muzej betinske drvene brodogradnje

17.05. Likovna radionica: Murterski kraj
Izrađivat će se reljef otoka Murtera s pripadajućim posjedima stanovnika Betine i Murtera, s oznakama suhozida i kultura koje su se uzgajale na tim područjima. Namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole. Održavanje radionice od 17:00 -do 19:00 sati.
24. – 27.05. Trodnevna foto radionica: Svijet u bojama
Na radionici će polaznici naučiti osnove fotografije te će aktivno sudjelovati u fotografiranju karakterističnih detalja i pejzaža otoka Murtera, okolnih otočića i Modrava. Polaznike će se informirati o tradicijskim i kulturnim vrijednostima zavičaja, te ukazati na posebnosti krajolika.Po završetku radionice održat će izložba fotografija. Radionica je namijenjena odraslim osobama i djeci starijoj od 12 godina.

Gradski muzej Drniš

18.o5. Izložba”Matematika svuda oko nas” (otvorenje  u 13 sati)
Izložba o povijesti učenja matematike koju su osmislile profesorice matematike Olga Nerlović i Zlata Bilandžija iz Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš. Od najstarijih vremena do danas matematika je bila izazov onima koji su htjeli pomicati granice, vizionarima koji su htjeli učiniti svoj život humanijim, jednostavnijim i ljepšim. Znanje matematike danas nalazi svoju praktičnu primjenu u svim porama života suvremenog čovjeka. Namjera je kroz izložbu prezentirati povijest učenja matematike na drniškom području i u svijetu te osvijestiti njezinu sveprisutnost i važnost. Uz izložbu će se u tjednima prije i nakon otvorenja provoditi edukativno-kreativne radionice namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole u kojima će im se približiti veza matematike i likovnog izražavanja tj. umjetnosti.

Muzej grada Šibenika

18.o5.  Stručna vodstva kroz stalni postav muzeja u 10, 13 i 18 sati.
Tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone – stručna vodstva u 10, 13 i 18 sati
Bribirska glavica– Obilazak arheološkog lokaliteta Bribirska glavica uz stručno vodstvo za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac
Izložba fotografija Matka Jakelića i Željka Krnčevića / Fototera sv. Mihovil 2015. (0tvorenje u 20 sati na tvrđavi sv. Mihovila)
Autori izložbe posjećivali su tvrđavu sv. Mihovila te na kulturnim i zabavnim glazbeno-scenskim događanjima bilježili suglasje arhitekture, umjetnika-izvođača i publike. Nastale umjetničke fotografije  otkrivaju novi život srednjovjekovne tvrđave.
19.05. Nastanak šibenskih kulturnih krajolika – predavanje dr. sc. Jadran Kale, voditelja Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika), Atrij  muzeja u 20 sati
Predavanje se organizira se u povodu teme obilježavanja manifestacije Međunarodnog dana muzeja, “Muzeji i kulturni krajolici”, te isto tako uz 950-tu obljetnicu prvog spomena grada Šibenika. Bit će predstavljena reljefna slika šibenskog područja koje sada putem plodova, alata i predaja iz kulturnih krajolika svoje mjesto nalazi u muzeju.
21.05. Otok Kornat / Posjet lokalitetu Tarac i Spomen obilježju stradalim vatrogascima.
Obilazak Tarca uključuje šetnju do prethistorijske gradine na brežuljku. Posjetit će se arheološki nalazi iz rimskog doba, pristanište za popravljanje brodova uz bizantsku rutu otkada je i neobična kula Toreta te crkvica na starijim temeljima. Polazak autobusom iz Šibenika (s Autobusnog kolodvora) u 8.30 sati, a brodom iz Vodica (s glavnog mula) u 9.00 sati.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI