Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA
Muzej betinske drvene brodogradnje najbolji Europski muzej godine

Muzej betinske drvene brodogradnje najbolji Europski muzej godine

Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je nagradu Siletto Prize 2018. za najbolji Europski muzej godine.

Nagrada je to koju dodjeljuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma najboljem europskom muzeju u kategoriji rada s lokalnom zajednicom ‘Museums and communities’.
Nagrada je dodijeljena u subotu navečer na gala večeri u Muzeju poljskih Židova u Varšavi, potvrdio je za Hinu načelnik općine Tisno Ivan Klarin.
– Ovo je jedno veliko priznanje ne samo našem otoku Murteru nego i cijeloj hrvatskoj državi. Kao osobi koja je s brojnim timom sudjelovala u kreiranju našeg Muzeja, još jednom svima čestitke, istaknuo je Klarin u povodu dodjele nagrade.
Muzej betinske drvene brodogradnje predstavljen je među najprestižnijim europskim ustanovama ove vrste na dodjeli Europske muzejske nagrade u Varšavi.

Naime, panel sudaca Europskog muzejskog foruma, održan u studenom prošle godine uvrstio je Muzej betinske drvene brodogradnje među 40 nominiranih muzeja diljem Europe koji se predstavljaju na godišnjoj skupštini Foruma u Varšavi.
EMYA nagrada je jedna od najznačanijih nagrada koja se dodjeljuje u svijetu muzeja na razini Europe još od 1977., što je potaknulo Vijeće Europe na osnivanje Europskog muzejskog foruma, čija je svrha promicanje muzejske djelatnosti.
Muzej iz Betine je nominiran u kategoriji Museums and communities  (Muzeji i zajednice), a tu muzejsku ustanovu i mjesto Betinu predstavila je voditeljica marketinga, Mirela Bilić. Muzej je otvoren je u kolovozu 2015. godine  s namjerom da se očuva drevna tradicija drvene brodogradnje u Betini na  Murteru.

Tags:

VEZANE VIJESTI