Neovisni novinarski portal
24.9.2021.

Post Tagged with: "monetizacija autocesta"

Malo je vjerojatno kako bi zamišljeni Zaustavni sud Republike Hrvatske uspio u zaustavljanju mišljenja i stopiranju stajališta više od pola milijuna građana.

Ne damo naše autoceste su oprezne, jer su u međuvremenu javnosti kao zamjenu za tzv. monetizaciju predstavljani i neki drugi modeli koji su u svojoj osnovi vrlo nalik modelu od kojeg se danas odustaje.

– Vlada odustaje od monetizacije autocesta, država će ići u javnu ponudu s mirovinskim fondovima i građanima, izjavio je premijer Zoran Milanović na susretu Kluba izvoznika u Koprivnici, kako prenosi […]

Više od pola milijuna građana Hrvatske potpisalo se svojim imenom i prezimenom i svojim Osobnim identifikacijskim brojem (OIB-om) kako bi pokazalo svoje protivljenje nakani državnih vlasti da hrvatske autoceste da […]

Radi li se o vozikanju naroda po bespućima autocesta i samoubilačkoj vožnji urikverc u krivom smjeru, budući da se u tuđe ruke prepušta jedan od najbitnijih strateških resursa u zemlji.

Inicijativa Ne damo naše autocese je pokazala kako postoji snaga i dobra podloga za buduće djelovanje građana, u slučaju mogućih novih štetnih nakana poput privatizacije vodnih resursa, šumskog i poljoprivrednog zemljišta, obale, otoka, državnih poduzeća i tome slično.

Peticija radi sprječavanja rasprodaje nacionalnih resursa koje bi se moglo ponavljati i u nekim drugim slučajevima (vode, šume, otoci, energenti, poljoprivredno zemljište…)

– U Italiji autoceste zovu kokama koje nesu zlatna jaja. Sve do kraja 90-ih godina gotovo sve autoceste u Italiji bile su javne a onda su 1999. privatizirane. Od tada cestarine su u prosjeku narasle za 65% – kažu u Istri.

Pitanje broj 4:. Koje autoceste Vlada namjerava dati u koncesiju?
Odgovor broj 4: Vlada RH namjerava dati 1024 km autocesta u koncesiju.

– Osim što su povezani autocestom, Split i Zagreb sada su povezani i zajedničkom borbom protiv privatizacije autocesta – vele organizatori.

Hoćemo li uskoro otkriti i da je, na primjer, Osijek u vlasništvu Mađarske, a SAD su zapravo vlasnici Plitvičkih jezera?

– Dajte svoj potpis za referendum! Ne damo naše autoceste! Inicijativa Ne damo naše autoceste! poziva sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju koja će se odvijati od 11. do 25. listopada na području cijele Hrvatske – pozivaju s web stranice