Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
IZDVOJENO
Potpisi u kutijama ispred Hrvatskog sabora (foto Facebook)

Potpisi za autoceste pješice putuju u Hrvatski sabor

Potpisi u kutijama ispred Hrvatskog sabora (foto Facebook)
Potpisi u kutijama ispred Hrvatskog sabora (foto Facebook)

Potpisi u kutijama ispred Hrvatskog sabora (foto Facebook)

Predstavnici Organizacijskog odbora građanske inicijative Ne damo naše autoceste, koja se zalaže za raspisivanje referenduma kojime žele spriječiti davanje hrvatskih autocesta privartnim tvrtkama u dugoročnu koncesiju, danas će predati prikupljene potpise građana predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

Kako se do sada isticalo, u razdoblju od 11. do 25. studenoga se tijekom prikupljanja potpisa u glavninii hrvatskih gradova prikupilo oko 530 tisuća ‘autograma’ .
Taj bi broj potpisa trebao biti dovoljan jer zadovoljava odredbe o tome kako referendum može biti proveden isključivo  ako se za njega svojim potpisima izjasni deset posto građana s pravom glasa na izborima. Kako je poznato, i dalje nije jasno utvrđeno o kojem se broju potpisa radi: je li to 350, 400 ili 500 tisuća potpisa, što je izvrstan pokazatelj posvemašnje nesređenosti prilika u državi. No spomenutih 530 tisuća potpisa bi trebalo biti više nego dovolljno, smatraju u inicijativi Ne damo naše autoceste. Osim ako se možda naglo ne ispostavi kako u Hrvatskoj zapravo živi 10 milijuna birača, pa onda bude potrebno milijun potpisa, cinično se šale neki.
Kutije ispunjene potpisima trebale bi danas u 13.30 sati na put prema Hrvatskom saboru u povorci koja će pješice krenuti od sjedišta Sindikata Preporod  u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici.
Podsjetimo, ova građanska akcija je posebno zanimljiva jer je, kao niti jedna do sada, okupila u zajedničkim nastojanjima i djelovanjima brojne organizacije civilnog društva, udruge, sindikalne organizacije i slično, a koje do sada nisu imali sličnih zajedničkih pothvata. Preciznije, udružilo se ukupno četrnaest organizacija: dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta), sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH), a kojima su se tijekom sakupljnja potpisa formalno ili neformalno pridruživale i druge udruge u zemlji, te brojni građani-volonteri.
Šteta je pak što se sličan konsenzus u 24 godine mlade države nije događao i ranije, u vrijeme  bjelodanih privatizacijsko-pljačkaških slučajeva koji su nepovratno zadale udarac hrvatskoj državi. Ipak, inicijativa Ne damo naše autocese je pokazala kako postoji snaga i dobra podloga za buduće djelovanje građana, u slučaju mogućih novih štetnih nakana poput privatizacije vodnih resursa, šumskog i poljoprivrednog zemljišta, obale, otoka, preostalih državnih poduzeća i tome slično.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI