Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KOMENTARI
Ilustracija - suci Ustavnog suda Republike Hrvatske  (izvor: www.usud.hr)

Zaustavni sud Republike Hrvatske

Ilustracija - suci Ustavnog suda Republike Hrvatske (izvor: www.usud.hr)
Ilustracija - suci Ustavnog suda Republike Hrvatske  (izvor: www.usud.hr)

Ilustracija – suci Ustavnog suda Republike Hrvatske (izvor: www.usud.hr)

Možda je vrijeme za utemeljenje nove institucije koja bi se, na primjer, zvala Zaustavni sud Republike Hrvatske. Njena bi zadaća, uz neka druga zaustavljanja, bila zaustavljati sve inicijative u kojima građani iznose svoje stajalište o nekim bitnim pitanjima od općeg interesa.

Primjerice, ako bi 550 tisuća građana Republike Hrvatske stavilo svoj potpis za referendum u kojem bi se izjasnili kako ne žele da se na pola stoljeća iznajme hrvatske autoceste, ili da se rasprodaju izvori pitke vode, šume i njive, ili pak kako ne žele da se za interese naftnih kompanija buši po Jadranu, Zaustavni sud bi imao posao da takvo što – zaustavi.
Recimo, dvanaest sudaca Zaustavnog suda bi tada odmah zaustavilo namjere 550 tisuća građana. Proglasilo bi demokratsko pravo građana na izjašnjavanje – zaustavnim, odnosno preusmjerio bi ih na – zaustavni trak. Zaustavni suci Zaustavnog suda RH bi nezaustavljivo radili pod geslom: ‘Zaustavi pa vladaj’.
No, zaustavimo se s maštarijama o osnivanju jedne takve institucije i vratimo se u zbilju. A u zbilji je jučer 12 ustavnih sudaca velevažne zbiljske institucije, Ustavnog suda Republike Hrvatske, donijelo još jednu novu odluku, koju možete pronaći klikom OVDJE. Evo i uvodnog isječka te odluke na 46 stranica, a koja se tiče provedbe referenduma protiv tzv. monetizacije domaćih autocesta. 

Ustavni sud RH: ‘Nije dopušteno raspisivanje referenduma’

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jasna Omejec, predsjednica te suci Mato Arlović, Marko Babić, Snježana Bagić, Slavica Banić, Mario Jelušić, Davor Krapac, Ivan Matija, Antun Palariæ, Aldo Radolović, Duška Šarin i Miroslav Šeparović, u postupku pokrenutom na zahtjev Hrvatskog sabora radi utvrđivanja jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma iz članka 87. stavaka 1. i 3. Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 56/90., 135/97., 113/00., 28/01., 76/10. i 5/14.) i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, na sjednici održanoj 21. travnja 2015. donio je
 
O D L U K U
I.Utvrđuje se da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, zaprimljenom u Hrvatskom saboru pod oznakom klasa: 014-01/14-02/11, ur. broj: 363-14-02 od 17. studenoga 2014., pri čemu je cjelovit sadržaj referendumskog pitanja naveden u toèki 5. obrazloženja ove odluke, a uvodno glasi:
“Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon:
‘ZAKON O DOPUNI I IZMJENAMA ZAKONA O CESTAMA.'”
  1. O predloženom referendumskom pitanju iz točke I. ove izreke nije dopušteno raspisivanje referenduma.
III.U slučaju da Vlada Republike Hrvatske pokrene novi postupak za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je odustala Odlukom o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta klasa: 022-03/15-04/139, ur. broj: 50301-05/18-15-1od 16. travnja 2015., obvezna je uvažiti stajališta Ustavnog suda sadržana u točkama 64., 64.1. i 64.2. obrazloženja ove odluke.

‘Instrument u rukama vladajućih’

Tako je Ustavni sud RH, odnosno njegovih dvanaestoro sudaca, osporilo pravo za 550 tisuća građana na izjašnjavanje o namjeri Vlade RH o davanju autocesti u višedesetljetni najam. Inače, Vlada RH je od iste odluke odustala na svojoj sjednici od prošlog četvrtka. No zato ne odustaje Mijat Stanić, jedan od motora raspisivanja antimonetizacijskog referenduma, koji je ovu odluku Ustavnog suda vrlo oštro kritizirao.
– Nadam se da ćemo na jednom od naših budućih referenduma odlučivati i o Ustavnom sudu. Ustavni sud je instrument u rukama vladajućih. To je sramotna odluka suda koji je stao na stranu jačeg, no mi smo bitku dobili – koncesije neće bitikazao je Mijat Stanić, uz napomenu kako je posrijedi ‘unazađenje u demokratskom smislu, te obeshrabrivanje građana da u budućnosti prikupljaju potpise za referendume’.
Vrlo vjerojatno bi zamišljeni Zaustavni sud Republike Hrvatske promptno zaustavio i navedeni referendum o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
No, malo je vjerojatno kako bi uspio u zaustavljanju mišljenja i stopiranju stajališta više od pola milijuna građana.

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI