Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Slijepi autoputeljak: Vlada danas odustaje od tzv. monetizacije – Stanić: Ne odustajemo od referenduma…

Slijepi autoputeljak:
Vlada danas odustaje od tzv. monetizacije – Stanić:
Ne odustajemo od referenduma…

deadend

Upravo traje 224. sjednica Vlade RH na kojoj je četvrta točka dnevnog reda ova: Prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

Ukratko, izglasavanjem ove točke Vlada RH i formalno odustaje od prvotnog modela tzv. monetizacije hrvatskih autocesta. Podsjetimo, ta je ideja naišla na veliki otpor u javnosti, jer su u njoj neki uočili slijepu ulicu ili slijepi autoputeljak, odnosno pogubnu rasprodaju nacionalnih resursa kroz njihovo prepuštanje u dugoročni najam. Inicijativa Ne damo naše autoceste priredila je i sakupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, što je okončano s respektabilnih oko 550 tisuća potpisa građana s pripadajućim OIB-ovima i JMBG-ovima.
– Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj dana 4. srpnja 2013. godine donijela je Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva „Hrvatske autoceste d.o.o.“ i „Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.“, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta. – Nakon navedene Odluke Vlade Republike Hrvatske, podnesen je zahtjev za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Kako postoji mogućnost da se kroz referendum onemogući nastavak monetizacije javnog duga vezanog uz društva „Hrvatske autoceste d.o.o.“ i „Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.“ po koncesijskom modelu, Vlada Republike Hrvatske ovom Odlukom stavlja izvan snage Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva „Hrvatske autoceste d.o.o.“ i „Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.“, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta – obrazlaže se u obrazloženju današnje odluke.
No, u inicijativi Ne damo naše autoceste su i nakon ovakve moguće odluke hrvatske Vlade oprezni, budući da su u međuvremenu javnosti kao zamjenu za tzv. monetizaciju predstavljani i neki drugi modeli koji su u svojoj osnovi vrlo nalik modelu od kojeg se danas odustaje. O njihovom stajalištu možda najbolje govori komentar Mijata Stanića, jednoga od čelnika pokreta koji se usprotivio tzv. monetizaciji.
– Vlada odustaje od koncesije autocesta. Mi od referenduma ne odustajemo… – ustvrdio je sinoć Mijat Stanić.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI