Neovisni novinarski portal
25.6.2021.

Post Tagged with: "Ne damo naše autoceste!"

‘Ova obljetnica dokazuje da se građanski otpor isplati i da je moguće ne samo zaustavljati štetne procese nego ih i okretati u korist javnog interesa.’

Ne damo naše autoceste su oprezne, jer su u međuvremenu javnosti kao zamjenu za tzv. monetizaciju predstavljani i neki drugi modeli koji su u svojoj osnovi vrlo nalik modelu od kojeg se danas odustaje.

Stanić: Od koncesije autocesta neće biti ništa jer su građani velikom većinom protiv toga, i jer su ponude za nju “sramotno niske”, pa i sama Vlada jedva čeka da referendum prođe kako bi i sama odustala od toga.

Radi li se o vozikanju naroda po bespućima autocesta i samoubilačkoj vožnji urikverc u krivom smjeru, budući da se u tuđe ruke prepušta jedan od najbitnijih strateških resursa u zemlji.

Inicijativa Ne damo naše autocese je pokazala kako postoji snaga i dobra podloga za buduće djelovanje građana, u slučaju mogućih novih štetnih nakana poput privatizacije vodnih resursa, šumskog i poljoprivrednog zemljišta, obale, otoka, državnih poduzeća i tome slično.

– Spasili smo naše autoceste! Zasad je obrađeno 487.612 pravovaljanih potpisa, ali potpisi i dalje stižu, tako da u konačnici očekujemo više od pola milijuna potpisa – tvrde u Ne damo naše autoceste.

Hvala svim građankama i građanima što se unatoč svim manipulacijama, zastrašivanjima, demagogiji i spinovima nisu dali zbuniti nego su potpisali za referendum protiv koncesije, veli Stanić.

Peticija radi sprječavanja rasprodaje nacionalnih resursa koje bi se moglo ponavljati i u nekim drugim slučajevima (vode, šume, otoci, energenti, poljoprivredno zemljište…)

– Osim što su povezani autocestom, Split i Zagreb sada su povezani i zajedničkom borbom protiv privatizacije autocesta – vele organizatori.

Hoćemo li uskoro otkriti i da je, na primjer, Osijek u vlasništvu Mađarske, a SAD su zapravo vlasnici Plitvičkih jezera?

– Dajte svoj potpis za referendum! Ne damo naše autoceste! Inicijativa Ne damo naše autoceste! poziva sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju koja će se odvijati od 11. do 25. listopada na području cijele Hrvatske – pozivaju s web stranice

– Koncesionar će u ovih četrdeset godina zaraditi na autocestama oko 80 milijardi kuna. Za taj isti novac možemo izgraditi 300 bolnica, 2000 škola ili 4000 vrtića – vele Ne damo naše autoceste!