Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
demografija / OBRAZOVANJE
Počela školska 2022./23. : I dalje se smanjuje broj učenika u hrvatskim školama, prvašića jedva oko 36 tisuća, ili za 10 tisuća manje nego prije 14 godina!

Počela školska 2022./23. :
I dalje se smanjuje broj učenika u hrvatskim školama, prvašića jedva oko 36 tisuća, ili za 10 tisuća manje nego prije 14 godina!

U školsku godinu 2022/ 23. ulazi oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, od čega će 310 tisuća pohađati osnovnu školu, a u srednje škole je upisano oko 154.400 đaka. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja nešto manje od 36 tisuća je prvašića koji tek ulaze u proces obrazovanja. Nažalost, i ove godine ih je manje i to za čak oko 10 tisuća u odnosu na, primjerice, prije 14 godina. No, zaludu hrvatskoj Vladi zvono na uzbunu zvoni već godinama zbog demografske katastrofe koja sve ozbiljnije pogađa Hrvatsku. Oni i dalje govore samo o svojim uspjesima, neuspjehe, čini se, jednostavno- ignoriraju. A kakvi su to uspjesi ako je u državi sve manje i manje stanovnika?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, piše N1, u školsku godinu 2005. / 2006. bilo je upisano 46.793 prvašića, a prema procjenama ove godine po prvi put u školske klupe sjest će ih tek oko 36 tisuća! Doduše, iz Ministarstva se ograđuju napomenom da će točne podatke imati tek 30.rujna kada škole upišu učenike u bazu e-matica.

U skladu s očekivanjima najdrastičniji pad ukupnog broja učenika bilježi se u Slavoniji i to redom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a slijede je Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji broj učenika manjio se za nevjerojatnih 25 posto ( 3.868 ), u Brodsko-posavskoj za 21,7 posto ( 2.956 ), u Požeško-slavonskoj za 19,5 posto ( 1.274 ), u Sisačko-moslavačkoj za 17,85 posto ( 2.273 ), dok se u Osječko-baranjskoj broj učenika smanjio za 16,38 posto ili čak za 3.899 đaka.

Nasuprot njima stoje Grad Zagreb, Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija koje imaju čak blagi rast ukupnog broja osnovaca u razdoblju od školske 2013./ 2014. do danas. Što zapravo i nije čudno jer je riječ o najrazvijenijim ( najbogatijim ) hrvatskim regijama ( županijama ). No, i te su brojke tek relativne, jer rast broja prvašića bilježe samo Grad Zagreb ( 3,72 posto ili 280 ) i Dubrovačko-neretvanska županija ( 0,85 posto ili 10 ). Sve ostale županije bilježe koliko-toliko manje učenika.

Šibensko-kninska županija drži “zlatnu sredinu” s  5,09 posto manje učenika, ili minusom od 45 đaka, a u gradu Šibeniku ukupno je upisano 3.342 učenika u devet osnovnih škola, što je 17 učenika više nego lani. Od toga su 392 prvašića ( lani ih je bilo 401 ), ili za 9 manje.

Kako kaže demograf Stjepan Šterc, sa svakom školskom godinom statistike su sve crnje što samo potvrđuje dramatičnost negativnih demografskih kretanja u Hrvatskoj. To se, ističe, posebno odnosi na kontinuirano intenzivno smanjivanje broja učenika osnovnih i srednjih škola i broja prvašića.

Podaci su neosporno alarmantni jer se gubi najvrjedniji razvojni potencijal i dovodi u pitanje buduće funkcioniranje obrazovnog i ostalih sustava- kazao je Šterc za N1, ocjenjujući da je to izravna posljedica stalnog smanjivanja broja rođene djece i iseljavanja mladih obitelji s djecom.

Prema njegovim navodima godišnja razina smanjivanja učeničke populacije je već neko vrijeme oko 8 tisuća djece, što je apsolutno zabrinjavajuće i trebalo bi, smatra, svakog racionalnog u ovoj zemlji itekako zamisliti.

Škole se u izvangradskim sredinama sve više zatvaraju, sve se ubrzanije smanjuje broj razreda i učenika u njima, a konzekventno tome i sve je veći višak nastavnika širom Hrvatske. Kome će, primjerice, nastavnici predavati, koga će učiti nastavnici u opustjeloj Slavoniji koja je najradikalnije iseljeno područje Hrvatske?

Šterc, međutim, iako stanje smatra alarmantnim, vjeruje da se negativni trendovi mogu zaustaviti i preokrenuti ali za to treba postojati snažna politička volja, a političke misli i osjećaji, interesi i ideološki uski okviri ne smiju prevladati nad znanstvenim zakonitostima. No, kod nas je politički interes iznad svakog drugog, pa tako i iznad potrebe za ozbiljnom, znanstveno i temeljito osmišljenom demografskom revitalizacijom zemlje iz koje najpotentniji, mlađi i obrazovaniji dio populacije bježi glavom bez obzira. A bez njih nema novih mladih obitelji, nema djece, nema školaraca, nema razvoja ni napretka, a to znači da će presušiti pipe i za ove naše gramzljive političare. Svojom nebrigom, neodgovornošću i sveprisutnim koruptivnim mentalitetom odsjeći će jednom i granu na kojoj sjede…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI