Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
IZDVOJENO
Sramotno postupanje Hrvatske u slučaju obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine Hosseini

Sramotno postupanje Hrvatske u slučaju obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine Hosseini

Obitelj afganistanske djevojčice Madine Hosseini koja je u studenom prošle godine poginula u naletu vlaka, nakon što ih je hrvatska policija zatekla u ilegalnom prelasku granice i protjerala u Srbiju, još se uvijek nalazi u detenciji u Tranzitnom centru za strance u Tovarniku. Iako su još 21. ožujka zatražili azil ne samo da nisu premješteni u Prihvatilište za tražitelje azila već su lišeni slobode. Razlog za takvo postupanje nije jasan, upozorava Centar za mirovne studije. Njima se za pomoć obratila sestra poginule Madine, no predstavnicima CMS-a nije dopušten posjet obitelji.

-Djeca u dobi od 3 do 17 godina ne bi smjela biti detenciji, posebice budući da traže azil, a nisu pritom dobili primjerenu zaštitu i humanitarnu pomoć te im je onemogućen pristup pravnoj pomoći. Boravak obitelji u detenciji, nakon svih tragičnih iskustava koje su proživjeli u posljednja tri mjeseca, ozbiljno krši njihova prava, ističu iz CMS-a.
Prema informacijama koje je CMS dobio od članova obitelji Hosseini, oni su u Tranzitnom prihvatnom centru za strance u Tovarniku smješteni u tri različite sobe, a viđaju se samo za vrijeme obroka. Zaposlenici centra ne daju im nikakve informacije vezane uz njihov slučaj kao niti odgovor na pitanje koliko će dugo biti lišeni slobode. Iako je obitelj u više navrata tražila da im se omogući kontakt s odvjetnicom koja ih zastupa u kaznenom postupku protiv Ministarstva unutarnjih poslova RH zbog smrti Madine, zaposlenici tranzitnog centra naveli su kako im ne mogu omogućiti kontakt jer je punomoć za zastupanje potpisana u Republici Srbiji i stoga nije valjana te da će obitelji osigurati drugog odvjetnika.
Iako su tražili, obitelji nije omogućen niti službeni kontakt s Centrom za mirovne studije, a ni predstavnicima CMS-a nije dopušten posjet obitelji i pružanje pravne pomoći. Obitelj navodi i kako je majka poginule Madine više puta morala potpisati dokumente koje nije razumjela, te da im je policija prijetila vraćanjem u Srbiju (iako su zatražili azil).
Inicijativa Dobrodošli ističe kako umjesto da obitelj kao žrtva kaznenog djela i zbog iznimno teške situacije koju su proživjeli bude više zaštićena, uskraćena su im i osnovna prava na kretanje i pravnu pomoć, pokušava se njima manipulirati i zastrašuje ih se vraćanjem. Inicijativa Dobrodošli traži da se obitelj što prije pusti na slobodu u sigurno mjesto otvorenog tipa gdje bi mogli čekati razrješenje svog statusa.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI