Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
aktivisti / civilno društvo
Foto: Centar za mirovne studije

Kazneno prijavljeni policajci i zatražena istraga povezanosti MUP-a i muškaraca u crnom i fantomkama

Foto: Centar za mirovne studije

Međunarodni dan ljudskih prava Centar za mirovne studije obilježava novim kaznenim prijavama, za jedno od najvećih kršenja ljudskih prava danas. Državnom odvjetništvu podnijeli su dvije kaznene prijave, za dva odvojena slučaja protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika. Pozivaju tužiteljstvo da provede učinkovitu istragu kako bi počinitelji bili sankcionirani.

Centar za mirovne studije osnovano sumnja da su ti službenici ukupno 13 žrtava, od kojih dvoje djece, držali u detenciji te ih potom predali u ruke desetorici naoružanih muškaraca odjevenih u crne odore, s fantomkama na glavi, nakon čega su muškarci u crnom žrtve mučili, ponižavali i nezakonito protjerali s teritorija RH u BiH, a jednu od žrtvi jedan je od počinitelja i silovao. Radi se, podsjećaju, o slučaju o kojem je pisao i Guardian, i o kojem je prošloga tjedna Jutarnji list objavio podatke koji pokazuju kako je hrvatska policija nedvojbeno postupala prema navedenim žrtvama.

– U prvom su slučaju žrtve, među kojima se nalazi i dijete, zaustavili policajci PP Slunj u mjestu Slunjčica te ih, prema svjedočanstvima žrtava, zatvorili u prostoriju policijske stanice na dva dana, gdje im nije dana hrana, a na zahod su praćeni dvaput dnevno. Potom su odvedeni pred Županijski sud u Karlovcu u svojstvu svjedoka protiv petog člana grupe. Iz sudskog rješenja vidljiva su njihova imena, datum i mjesto na kojem su zaustavljeni – što u potpunosti potvrđuje njihove navode. Također, dokazuje i da su bili u neposrednoj kontroli hrvatskih javnih tijela kada ih je istog dana hrvatska policija bez ikakve procedure prevezla na nepoznatu lokaciju i predala u ruke naoružanim muškarcima u crnim odorama, s fantomkama na glavama. Naoružani muškarci u crnim odorama su brutalno mučili žrtve, a potom su ih prebijene i skoro potpuno gole nezakonito protjerali u BIH. U drugom su slučaju žrtve pretrpjele slične povrede, na način da su ih počinitelji u crnim uniformama , isprva mučili i premlaćivali u željezničkoj postaji Blata, nakon čega je MUP žrtve držao u detenciji u garažnom prostoru PP Ogulin gdje im, prema svjedočanstvima, nije dana hrana niti im je objašnjeno zbog čega su ondje. Potom su, zajedno s još jednom grupom izbjeglica i drugih migranata, na jednak način kao u prvom slučaju, odvedeni na nepoznatu lokaciju i ponovno predani u ruke muškarcima u crnim odorama koji su ih premlaćivali, natjerali da se skinu i leže jedni na drugima te ih uz prijetnje i ismijavanje ilegalno protjerali u BIH. – kažu u CMS-u i podsjećaju kako su u srpnju podnijeli kaznenu prijavu u kojoj se traži istraga suradnje između hrvatskih policajaca i naoružanih muškarca u crnom za koje se pretpostavlja da pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji ‘Koridor’  MUP-a.

Na Međunarodni dan ljudskih prava u Centru za mirovne studije navode da ovi slučajevi još jednom potvrđuju sustavno nasilje i nezakonita protjerivanja koje provodi hrvatska policija, a koje s vremenom postaje sve brutalnije. Zaključuju da je uloga hrvatske policije jamčiti sigurnost, no da u zadnje četiri godine svjedočimo upravo suprotnom, a da nepostojanje učinkovitih i neovisnih istraga produbljuje nepovjerenje građana u institucije RH te ugrožava sigurnost svih građana Hrvatske.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI