Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO / UKRATKO
Slavonski Brod i dalje bez pitke vode, nalazi i dodatno pogoršani…

Slavonski Brod i dalje bez pitke vode, nalazi i dodatno pogoršani…

Građani Slavonskog Broda i dalje piju vodu isključivo iz cisterne, a stupanj zagađenosti na nekim je punktovima i dodatno porastao.

– Sinoć smo dobili nalaze vode od prekjučer. Nalazi su na nekim mjestima još pogoršani. Kreću se od 440 do 880. Kontinuirano se to osjeti i na bunarima, ali i na drugim mjestima u gradu. Voda nije za piće i molim građane- apelirao je gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, gostujući na N1 televiziji– da je ne koriste za piće i za kuhanje hrane, nego da koriste vodu iz cisterni. Duspara je s gorčinom napomenuo kako se čak ni tijekom rata nije dogodilo da cijeli grad i šest općina ostanu bez pitke vode.

Cjelovito rješenje vodoopskrbe Slavonskog Broda, gradonačelnik, međutim, ne očekuje bar za nekoliko mjeseci.
Grad je pokriven s 13 cisterni, osigurana je pitka voda za sve ključne ustanove, prije svega za bolnicu, a od sutra će biti osigurana i za glavni dječji vrtić, kazao je Duspara i najavio od jutros početak radova na spajanju vodoopskrbnog sustava Slavonskog Broda na crpilište Sikirevci. No, time će problem biti tek ublažen, jer se radi o premaloj količini vode, svega 100-150 litara, iz tog crpilišta, pa će dio građana i dalje će ostati ovisan o vodi iz cisterni.

Ekološki incident u Slavonskom Brodu dogodio se 28.ožujka i predmet je istrage policije i DORH-a, a na teren je izašla i Inspekcija okoliša. Do incidenta je, navodno, došlo kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. U Croduxu, pak, demantiraju da bi puknuće produktovoda, bog kojeg je isteklo 150- 200 litara naftnih derivata, imao bilo kakve veze s nevoljama građana Slavonskog Broda, pri čemu tu tezu brane tvrdnjom kako je mjesto incidenta kilometrima udaljeno od vodocrpilišta.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI